Duurzaam vakmanschap essentieel voor verduurzaming woningvoorraad

‘Vanavond starten we het keuzedeel duurzaam vakmanschap met een gastspreker van de de  freonen fan FossylFrij Fryslân’, legt Durk Reitsma van ROC Friese Poort uit. ‘Vanuit de trias energetica en nieuwe duurzame technieken maken de BBL studenten een energiescan en presteren deze scan als examen’, vult Pieter Hoekstra van ROC Friese Poort aan. De docenten beoordelen samen met Martijn van der Harst van het bedrijf Energie Inspectie Friesland de examens van de studenten. Maandag 24 september 2018 verzorgde Bouwe de Boer van de Freonen fan FossylFrij Fryslân de aftrap van het keuzedeel duurzaam vakmanschap voor ongeveer 28 servicemonteurs, eerste monteurs en werkvoorbereiders van verschillende bedrijven uit Friesland.

Techneut heeft sleutelrol in verduurzaming
‘Jij speelt als servicemonteur, eerste monteur en werkvoorbereider een sleutelrol in het energiezuinig maken van de woningvoorraad in Friesland’, stelt Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden aan. Vooral door klimaatverandering en de stijgende temperaturen is het verduurzamen van de woningvoorraad urgent. ‘Weet je wel dat Nederland elk jaar 1200 Petajoule aan energie verbruikt en dat wij in Leeuwarden 0,6% van dit totaal namelijk 8,9 Petajoule verbruiken?’. Van deze 8,9 Petajoule verbruiken huizen 2,1 Petajoule, bedrijven 4,4 Petajoule en het vervoer 2,4 Petajoule. ‘Als jullie de komende jaren 20.000 woningen energieneutraal maken dan brengen jullie het verbruik met 1 Petajoule terug’. Ook in 2018 komen er in Friesland honderden energieneutrale woningen bij. Dit zijn niet alleen nieuwe woningen maar ook bestaande woningen die voorzien zijn van een mix van duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp, infrarood warmtepanelen of een pelletkachel / ketel.

Levensecht onderwijs
‘Met levensecht onderwijs willen we duurzaam vakmanschap verbinden aan de actuele duurzame ontwikkelingen in Friesland ’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘Daarom nodige we gastsprekers uit om het middelbaar beroepsonderwijs praktisch en levensecht te maken. Naast technisch vakmanschap vraagt levensecht onderwijs ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot ondernemende vakmensen van de toekomst die een sleutelrol gaan spelen in de energietransitie’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.