Duurzaam Doen Huis maakt energiehuishouding zichtbaar

Voor onze studenten is de energiehuishouding  binnen de school niet zichtbaar’, vertelt Durk Reitsma van ROC Friese Poort. ‘We willen onze studenten graag inzicht geven in het verbruiken en opwekken van energie tijdens de lessen in het Duurzaam Doen Huis’. In samenwerking met Sustainable Buildings is de energiehuishouding van het Duurzaam Doen Huis inmiddels voor iedereen zichtbaar door het realtime monitoren van energie.  ‘Deze stap past bij de ambitie van Centrum Duurzaam om energie te beleven’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam aan.

Realtime energieverbruik
Inzicht in het realtime energieverbruik draagt bij aan de bewustwording bij studenten’, legt Guido Aris van Sustainable Buildings uit. ‘Bovendien krijgen de studenten praktische handvaten om energieverspilling tegen te gaan’.  Deze realtime informatie is bruikbaar voor de levensechte praktijkopdrachten in het Duurzaam Doen Huis. ‘Onze studenten werken niet alleen aan en met de duurzame installaties om ze in te regelen en in bedrijf te stellen,  maar ze zien nu ook wat het energieverbruik is in gas en elektriciteit’, zegt Durk Reitsma.  ‘Ook zien ze de  energie die we zelf opwekken door zon en wind. Een volgende stap is dat ze zelf acties ondernemen om bijvoorbeeld het CO2 gehalte in de ruimte omlaag te brengen’. Dit  zijn nog maar de eerste stappen in de duurzame ambities van Centrum Duurzaam. ‘Samen met Sustainable Buildings gaan onze ICT studenten nieuwe functionaliteiten binnen de software ontwikkelen’, aldus Roeland Westra.  ‘Zo  dragen onze studenten bij aan de productontwikkeling van Sustainable Buildings en kunnen we het Duurzaam Doen Huis samen nog slimmer maken’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. ‘Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van het Duurzaam Doen Huis.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.