Duurzaam herstellen van kozijnen vak specialisme voor studenten ROC Friese Poort

Is kozijnrenovatie een alternatief  voor het vervangen van kozijnen of delen van kozijnen?   In de praktijk maken bouw- en schildersbedrijven vaak de keuze om kozijnen of delen van kozijnen te vervangen bij houtrot.  ‘Ga zelf ontdekken wat kozijnrenovatie is’, daagt Sije Prins, docent bouw ROC Friese Poort Leeuwarden, bouwstudenten en studenten Service Medewerker Gebouwen uit.  In 3 stappen liepen de studenten alle facetten van kozijnrenovatie door: van theorie naar praktijk tot het bezoeken van een renovatieproject in Leeuwarden.  Na afloop kreeg elke student een op naam gestelde pas van Renovaid als bewijs voor voldoende vakmanschap op het gebied van kozijnrenovatie.

Klik door voor een impressie van de theorie, praktijk en projectbezoek kozijnrenovatie

Houtrot voorkomen
‘Onze studenten weten hoe een kozijn in elkaar zit door zelf kozijnen te maken ‘, vertelt Sije  Prins.  ‘Een nieuwe invalshoek in het kader van duurzaamheid is om bij het maken van kozijnen al rekening te houden met het voorkomen van houtrot’. Houtrot ontstaat vaak in hoekverbindingen van kozijnen en onderdorpels van deuren. ‘Bij een langdurig houtvochtgehalte van meer dan 20% ontstaat houtrot’, is de uitleg van Marcel Bleijleven van Renovaid. ‘Let bij het maken en plaatsen van kozijnen op openstaande verbindingen, aansluitingen van gevelconstructies, afdichting van beglazing en aangelegde bestrating’.

Herstellen van kozijnen in de praktijk
‘We zien de laatste tijd dat bouwbedrijven vaker kiezen voor kozijnrenovatie en daar eigen mensen voor opleiden’, zegt Marcel Bleijleven van Renovaid. ‘Ook zijn er zzp’ers die zich specialiseren op het gebied van kozijnrenovatie’.  Er zijn verschillende manieren om aangetast hout te herstellen. De studenten freesden eerst een verbinding waarna ze een pastareparatie uitvoerden en een kozijnreparatie op basis van een laminaatsysteem.  Bij elke reparatie is het belangrijk om eerst het verfsysteem rondom de reparatieplek te verwijderen. Dan pas het aangetaste hout (inclusief 5 mm van het aangrenzende gezonde hout) volledig verwijderen door middel van uithakken, zagen of frezen.

Renovatieproject Leeuwarden
Maandag 6 juni 2016 bezochten de studenten een renovatieproject van Zaanderwijk in Leeuwarden. In de Cammingastraat zagen de studenten met eigen ogen kozijnrenovatie in de praktijk . ‘Ze renoveren de kozijnen alleen van de buitenkant’,  merkte een van de studenten op. ‘Waarom nemen ze de binnenkant van het kozijn niet mee’.  Voor een keukendeur is dat zeker van belang. De keuken is namelijk een vochtige ruimte met grote  temperatuurverschillen. Renoveer je alleen de buitenkant en aan de binnenkant zijn open kieren dan is kozijnrenovatie over 7 jaar weer aan de orde. ‘Bel een woningbouwvereniging en stel deze vraag opnieuw’, is de tip van Marcel Bleijleven van Renovaid.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.