Duurzaam Doen Lezing deelt praktijkkennis over installatiecomponenten en installatieconcepten

ROC Friese Poort Centrum Duurzaam organiseerde op dinsdag 19 mei 2015 een Duurzaam Doen Lunchlezing met gastsprekers van Flamco en Brink Climate Systems. Zij deelden praktijkkennis over vele technische onderwerpen zoals vuil- en luchtafscheiding, pv panelen voor platte daken, toekomst boiler en buffervaten en installatieconcepten voor de Ewoning. Voor ruim 50 personen waaronder ondernemers, studenten installatietechniek en elektrotechniek interessante technische onderwerpen met nieuwe technische mogelijkheden en inzichten.

Klik hier voor een foto-impressie

Duurzame impact lucht- en afvalscheiding
Lucht komt onder andere vrij door het verwarmen van water en door de druk te verlagen. Ook stijgt lucht naar het hoogste punt. Er zijn lucht- en afvalscheiders nodig vanwege slijtage kritische delen van installaties, verminderde prestaties, doorstroming en rendement. Vanaf 2015 worden alle nieuwe ketels verplicht uitgevoerd met een A-label pomp. Deze pomp haalt zijn hoogste rendement bij een zo laag mogelijke weerstand. Een A-label pomp heeft een continue magneet en is dus gevoeliger voor vervuiling (magnetiet). Een vuilafscheider met een hoog rendement en lage weerstand is dus essentieel! De nieuwe generatie lucht- en vuilafscheiders hebben tot 60% betere prestaties ten opzichte van de huidige generatie.

Klik hier voor de presentatie

PV panelen voor platte daken
Er is een bevestigingssysteem PV panelen speciaal voor platte daken. Het systeem is licht in gewicht en bestaat uit 3 onderdelen inclusief een geïntegreerde kabelgoot. Tegels en grind fungeren bij dit systeem als ballast. De efficiëntie van de paneelhoek is 10º tot 12º. Door een optimale ventilatie is sprake van temperatuurmanagement bij hoge temperaturen.

Toekomst boiler en buffervaten
Combi is het toverwoord aldus Bedo Fransen van Flamco. Combivoorbeelden zijn: combiboiler (warmtepomp en solar), combiboiler (solar, cv en tapwater) en combibuffervat (warmtepomp/cv-ketel en solar en warm tapwater).

Installatieconcept Ewoning
Bouwmethodiek vraagt om een goed en gegarandeerd ventilatiesysteem is de stelling van Rein Hoekstra van Brink Climate Systems. Bij installatieconcepten van woningen is het doel om de energielasten naar 0 op de meter te brengen of zelfs energiewinst te behalen. Warmteterugwinning is een goede en functionele methode om de EPC-waarde te beïnvloeden, maar ook om de energiekosten te verlagen. Het installatieconcept Ewoning is een combinatie van ventilatie en verwarming met een WTW-unit voor het transport van warmte. Het installatieconcept Ewoning all electric is ook een combinatie van ventilatie en verwarming met de WTW-unit voor het transport van warmte. De opwekking van elektra door PV-panelen of 2 dutch windmills en het verwarmen van tapwater met behulp van zonnewarmte.

Klik hier voor de presentatie.

Bedrijfsopleidingen
ROC Friese Poort bedrijfsopleidingen is de opleider voor de zakelijke markt. Werktuigbouw, installatietechniek en elektrotechniek maken onder andere deel uit van het opleidingsaanbod. Onlangs is er een nieuwe opleiding gestart: Servicemonteur Duurzame Installatietechniek. Christa Visser en Detje Kortwijk zijn de persoonlijke aanspreekpunten voor bedrijven.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.