Duurzaam Doen Lezing attendeert bedrijven op nieuwe installatieconcepten

ROC Friese Poort Centrum Duurzaam organiseerde op 17 februari 2015 een Duurzaam Doen Lunchlezing over energiemodules. ‘Met welke installatieconcepten kunnen we de toekomst in?’. Op deze vraag gaf Roelof Vallinga van Lowergy Concepts een praktisch antwoord. Ruim 50 personen waaronder ondernemers, toekomstige ondernemers, werknemers, docenten en studenten waren bij deze lezing aanwezig.

Klik hier voor de foto impressie

Huidige situatie nieuwbouw en renovatie
De nieuwbouw krabbelt in 2015 voorzichtig uit het dal aldus Roelof Vallinga. In de praktijk valt op dat bij nieuwbouwprojecten meer aandacht is voor energiezuinige systemen. Vaak valt de keuze dan op zon-elektrische en zon-thermische systemen. Er is een toenemende renovatievraag van bestaande bouw. De gemiddelde levensduur van bestaande bouw is 120 jaar. Elke 15 jaar is het noodzakelijk om te conserveren, te renoveren en te transformeren. Dit betekent een renovatieopgave van 480.000 woningen per jaar.

Klik hier voor de presentatie

Nieuwe installatieconcepten
Met welke installatieconcepten kunnen we de toekomst in? Is dat gebaseerd op aardgas, hybride of all-electric? Momenteel importeert Europa 66% aardgas waarvan 39% uit Rusland komt. Bovendien importeert Europa 53% aan energie waarvan 48% wordt gebruikt voor de verwarming van water en huizen. Het installatieconcept van Lowergy is gebaseerd op warmtepompen omdat de bodem en / of de buitenlucht als bronnen bruikbaar zijn. Er is sprake van een energiemodule buiten de woning. Bij renovatie maakt de verouderde ketel plaats voor een bron met warmtepomp. Wandverwarming, wandkoeling en akoestische isolatie vervangt de aanwezige centrale verwarming.

Bedrijfsopleidingen
ROC Friese Poort bedrijfsopleidingen is de opleider voor de zakelijke markt. Werktuigbouw, installatietechniek en elektrotechniek maken onder andere deel uit van het opleidingsaanbod. Onlangs is er een nieuwe opleiding gestart: Servicemonteur Duurzame Installatietechniek. Christa Visser en Detje Kortwijk zijn de persoonlijke aanspreekpunten voor bedrijven.

Duurzaam Doen Lezing
Centrum Duurzaam organiseert regelmatig lezingen en workshops. Tijdens deze bijeenkomsten komen studenten, docenten en het bedrijfsleven bij elkaar om kennis met elkaar te delen. De lezingen worden georganiseerd door ROC Friese Poort Centrum Duurzaam in samenwerking met Uneto VNI en Kenteq.

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.