Duurzaam Doen Huis vraagt inzicht van studenten installatietechniek

Levensecht onderwijs voor studenten en bedrijven. Werken met duurzame technische installaties van meer dan 20 fabrikanten uit Nederland. Voor de vakgebieden installatietechniek, elektrotechniek en domotica. Dat is het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort. In de eerste periode van het nieuwe schooljaar volgden studenten installatietechniek van ROC Friese Poort praktijklessen in het Duurzaam Doen Huis met waterzijdig inregelen als de eerste technische uitdaging.

Klik hier voor een foto impressie.

Waterzijdig inregelen
Na de zomervakantie zijn de praktijklessen in het Duurzaam Doen Huis gestart voor de studenten van de opleiding installatietechniek. Waterzijdig inregelen was de eerste technische uitdaging voor de studenten. Dit bestaat uit een oefenbord met een viertal radiatoren. Elke radiator heeft een verschillend vermogen door een extra weerstand. Tevens zijn er verschillende thermostatische afsluiters onder deze radiatoren gemonteerd, namelijk: de V-exact II, met traploze precisie voorinstelling en de A-exact met automatic flow control. Dit houdt in dat deze thermostatische afsluiter de volumestroom over de radiator zelf regelt. Waterzijdig inregelen van installaties verlengt de levensduur aanzienlijk aldus Ebele Jansma, 4e jaars student Middenkader Engineering Installatietechniek niveau 4. Opvallend bij het correct inregelen is het terugbrengen van het toerental van de circulatiepomp wat goed is voor het milieu en de energierekening. Door praktijkopdrachten in het Duurzaam Doen Huis leren de studenten onder andere hoe radiatoren in de juiste stand in te regelen. Volgens Robert de Boer, 4e jaars student Installatietechniek BOL 4, is snel duidelijk wat het verschil is tussen niet, verkeerd en het juist inregelen van installaties. ‘Het is moeilijk, Het vraagt veel inzicht.’

Unieke praktijkleeromgeving
Voor Erik Olden, key accountmanager van IMI Hydronic Engineering, is het Duurzaam Doen Huis een unieke praktijkleeromgeving in Nederland. De IMI Heimeier radiatorkraan type Eclipse is een van de 22 technische installaties in het Duurzaam Doen Huis. Dit is ‘s werelds kleinste automatische thermostatische afsluiter met een geavanceerde regelaar en biedt een optimaal ingeregeld verwarmingssysteem met een constante ruimtetemperatuur met verbetering van de efficiëntie en besparing op de energiekosten.

Met de thermostatische radiator afsluiter Eclipse is sprake van een unieke geïntegreerde debietregelaar die overdebieten voorkomt. Het gewenste debiet is voor elke radiator direct instelbaar op de thermostatische afsluiter Eclipse. Deze waterzijdige inregeling is klaar in een handomdraai. Het ingestelde debiet is niet overschrijdbaar. Zelfs als er overdebiet is omdat andere afsluiters gesloten zijn. De afsluiter regelt het debiet automatisch en onafhankelijk van het drukverschil. Hierdoor zijn ingewikkelde berekeningen om de instellingen te bepalen overbodig.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.