Duurzaam Doen Huis helpt studenten met duurzaamheidsonderzoek

‘Met het keuzedeel duurzaamheid in beroep maken we onze studenten wegwijs in alle facetten van duurzaamheid’, zegt Rouke van der Meer van ROC Friese Poort. ‘Energie is een van de facetten van duurzaamheid’. Dinsdag 20 april 2021 kwamen 1e jaars studenten Middenkader Engineering en studenten Technicus Smart Energy naar het Duurzaam Doen Huis. Daar ontdekten ze een scala aan duurzame maatregelen om de gebouwde omgeving te verduurzamen. “Deze praktische inzichten zijn bruikbaar voor het duurzaamheidsonderzoek die de studenten bij de stagebedrijven gaan doen’.

Energietransitie
‘Elk bedrijf heeft te maken met duurzaamheid’, stelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Sterker nog, de overheid verplicht elk bedrijf om te verduurzamen in verband met de energietransitie. Dit is een ingrijpende transitie waarin we onze huidige energievoorziening structureel anders gaan organiseren. Een transitie van gas naar gasloos zoals energieneutraal, all electric en nul op de meter. Aan jullie om het verschil te maken door te verduurzamen volgens een plan’.

Trias Energetica
‘Veel mensen hebben een idee of geen idee als het gaat om het verduurzamen van hun eigen woning of bedrijf. Graag daag ik jullie uit om te verduurzamen volgens een plan namelijk de Trias Energetica’, zo start Roeland Westra de workshop. ‘Dit is een plan om te komen tot een mix van duurzame maatregelen om gebouwen en woningen te verduurzamen’. ‘De eerste stap is energiebesparing door bijvoorbeeld isolatie en warmteterugwinning. Het gebruik van duurzame energieopwekking door wind, zon, aardwarmte en biomassa is de tweede stap. En de derde stap is, indien noodzakelijk, het efficiënt gebruiken van fossiele brandstoffen. Als je een stap verder wilt gaan, richting energieneutraal, dien je nog een stap toe te voegen: namelijk het gebruik van reststromen, zoals douchewater en warmte uit ventilatielucht.’ Aan de hand van een kaartspel liet Westra de studenten vervolgens kennismaken met 25 duurzame technieken, zoals isolatie, warmtepompen, lage temperatuurverwarming en zonneboilers.

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘Jullie gaan zelf keuzes maken in nieuwe duurzame technieken om een hoekwoning te verduurzamen’, legt Durk Reitsma, docent ROC Friese Poort, uit. Als je in deze hoekwoning woont betaal je de komende 15 jaar 18.000 euro aan energielasten. Maak de woning CO2 neutraal door 10.000 euro te investeren in duurzame technieken. De studenten ontdekten dat het al met kleine maatregelen zoals LED-verlichting, waterzijdig inregelen en lage temperatuurverwarming mogelijk is om relatief veel energie besparen. Breng het energieverbruik van deze woning omlaag door een mix van duurzame installaties. Ook kwamen de studenten erachter dat het inzetten van een warmtepomp het energieverbruik verhoogt. En ook dat isolatie nodig is bij de keuze voor een warmtepomp. Andere duurzame maatregelen naast het laaghangende fruit zijn vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. ‘Als je gaat voor de meeste CO2 uitstoot vermindering dan bestaat de mix van duurzame installaties altijd uit isolatie voor dak, vloer en wand’, is de tip van Durk Reitsma. ‘Neem deze tip mee bij het duurzaamheidsonderzoek bij jullie stagebedrijf’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. ‘Onze studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 25 fabrikanten uit Nederland’, zegt Durk Reitsma. ‘Ook ontdekken studenten en bedrijven in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.