Duitse techniekstudenten te gast bij ROC Friese Poort Centrum Duurzaam

Sinds 2015 zijn er contacten tussen ROC Friese Poort Leeuwarden en  de BBS Schule in Cloppenburg Duitsland. ‘Vanuit de technische opleidingen willen we graag met elkaar samenwerken’, zo legt Franzis Wiese, docent Duits bij ROC Friese Poort, uit. ‘We willen vooral studenten inspireren door het uitwisselen van stagiaires en door kennis te delen op het gebied van duurzaamheid en techniek’, vullen Birgit Benkens en Peter Diekmann, docenten van de BBS Schule, aan. Woensdag 15 juni 2016 waren ongeveer 25 Duitse studenten techniek te gast bij ROC Friese Poort Leeuwarden voor een eerste kennismaking.

Klik door voor een foto impressie van Duitse techniekstudenten te gast bij Centrum Duurzaam

Kennismaking met Centrum Duurzaam
‘We willen onze studenten prikkelen om zoveel mogelijk te werken met duurzame technieken in samenwerking met bedrijven’, zijn de eerste woorden van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.  ‘We organiseren  levensechte leeractiviteiten op het gebied van innovatie en duurzaamheid om studenten voor te bereiden als de energieprofessionals van de toekomst’, vult Jelke Steenstra, docent ROC Friese Poort, aan. In een rondleiding  maakten de Duitse studenten kennis met het Duurzaam Doen Huis en de innovatiewerkplaats waar studenten samen met bedrijven werken aan duurzame projecten zoals bijvoorbeeld de ECOkubus, de solarboot en de Frisian Eco Car.

Elfstedenhal als duurzame inspiratie
In de Elfstedenhal, waar het zomerijs ligt, kregen de Duitse studenten een rondleiding van Arno Landmeter. De Duitse studenten ontdekten dat de Elfstedenhal  gebruik maakt van osmosewater voor het bevriezen van water.  Daarnaast zagen ze dat de Elfstedenhal gebruikt maakt van verschillende zichtbare duurzame energietechnieken om  zelf elektriciteit en warmte op te wekken.  Deze zichtbare mix van energietechnieken zijn bijvoorbeeld een warmtekrachtkoppeling (WKK) , vloer- en luchtverwarming,   zonnepanelen en ledverlichting.

Bedrijfsbezoek bij FIB Industries Leeuwarden
Aan het einde van de middag stond een bedrijfsbezoek bij FIB Industries op het programma. Henk Travaille vertelde namens FIB de Duitse studenten dat FIB overal ter wereld  maatwerkproducten van roestvast staal en hooggeleerde materialen levert en installeert. Deze producten zijn vitale onderdelen van hoogtechnologische installaties. De Duitse studenten ontdekten met dit bedrijfsbezoek dat werken in Nederland niet echt anders gaat dan in Duitsland.

Voorbereidingen
Op donderdag 2 juni 2016 heeft ROC Friese Poort reeds een bezoek gebracht aan de BBS Schule in Cloppenburg om deze dag voor te bereiden. ‘We hebben niet alleen de school bezocht, maar ook verschillende bedrijven waar de school mee samenwerkt’, zo kijken Jelke Steenstra en Franzis Wiese, docenten ROC Friese Poort, terug op hun bezoek aan de school in Cloppenburg. De bezochte bedrijven zijn Lumberg, Derby Cycle en Vogelsang.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.