Duitse en Nederlandse studenten ontwerpen meditatieruimte voor Nijkleaster

Op maandag 6 mei 2019 namen 22 Duitse jongeren van partnerschool BBS Technik Cloppenburg deel aan een Challenge bij ROC Friese Poort. De studenten IT, Mediavormgeving en Bouw ontwierpen samen met Nederlandse leeftijdsgenoten een meditatieruimte voor Nijkleaster in Jorwert.

Bekijk een foto-impressie van de Challenge

Challenge
Namens ROC Friese Poort namen tweedejaarsstudenten Middenkader engineering deel aan de Challenge, die plaats vond in samenwerking met FryskLab, het mobiele fabrication laboratory van Bibliotheekservice Fryslân. Het ontwerpen van een meditatielocatie leidde tot diverse ideeën; variërend van een Japanse meditatietuin tot een ruimte met een zwembad in haar kern. Een mini-waterval voegde daar nog eens rustgevend achtergrondgeluid aan toe. Sommige studenten haalden de landelijke omgeving van Nijkleaster graag naar binnen. Zo ontwierpen zij een groene meditatieruimte met een intern ecosysteem. Een ander idee borduurde voort op de traditionele hooiberg. Deze innovatieve kapel bleek makkelijk te verplaatsen en door het gebruik van een glazen dak veel natuurlijk licht door te laten. De duurzame insteek van de studenten bleek uit de keuze voor materialen als bamboe en hout.

Geschikte partner
Sietske Visser, pionier bij Nijkleaster en één van de juryleden tijdens de Challenge, is onder de indruk van de ideeën. ‘Sinds 2017 werken ROC Friese Poort en Nijkleaster samen om studenten onder meer te betrekken bij de bouw van het klooster. Deze Challenge om een meditatieruimte te ontwikkelen was het eerste zichtbare resultaat. Tijdens deze activiteit zag je de jongeren geïnspireerd raken. De ontwerpen hebben me verrast; de hooischuur, die zowel binnen als buiten kan functioneren, is één van mijn favorieten. De Japanse meditatieruimte is daarentegen heel anders dan ik ooit had kunnen bedenken, heel spannend!’ Over twee jaar is de meditatieruimte van Nijkleaster klaar. Visser verwacht dan elementen van de studentenideeën terug te zien in het uiteindelijke ontwerp.

In september krijgt dit levensechte onderwijstraject, geinitieerd door Franzis Pranger-Wiese van ROC Friese Poort en haar collega Birgit Benkens van de partnerschool, een vervolg. Dan brengen de Nederlandse studenten op hun beurt een bezoek aan BBS Technik Cloppenburg. Daar gaan ze een pauzehal ontwerpen voor de geplande nieuwbouw van de Duitse school.

Levensecht projectonderwijs
Deze projectopdracht in samenwerking met Nijkleaster is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Tijdens dit leertraject doen studenten praktische ervaringen op en ontwikkelen zij zich tot vakmensen van de toekomst.

Bekijk de presentatie van opdrachtgever Sietske Visser:

Bekijk een video over Nijkleaster:

Westerhûs

Uploaded by Nijkleaster Jorwert on 2018-10-30.

 

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.