Idee digitale excursie bouwproject Van Wijnen in vlogs en blogs

Wat doe je als een excursie voor studenten naar de bouwplaats niet doorgaat vanwege corona? ‘Dan ga je samen nadenken over wat wel kan’, zo reageert Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Mijn eerste idee was om een excursie digitaal in beeld te brengen door het maken van vlogs’, vult Klaas Haasjes van Van Wijnen aan. Vrijdag 19 maart 2021 zette Nelleke Posthumus van Van Wijnen de eerste stap. Ze ging digitaal in gesprek met bouwstudenten van ROC Friese Poort in Drachten. De studenten gaven antwoord op de vraag wat ze willen weten van een bouwproject. ‘Deze vraag willen we binnenkort ook stellen aan studenten techniek, ICT en zorg. Met deze input kunnen we vorm en inhoud geven aan de vlogs’.

Vlogs
‘Een vlog is digitaal, kort, persoonlijk en spreekt jonge mensen aan’, legt Nelleke Posthumus uit. ‘Met een vlog kun je kennis maken met het bouwproject Nij Smellinghe en het project zelf beleven’. . Een van de vragen van de studenten is wat het het bouwproject duurzaam maakt. En een andere vraag van de studenten: wat maakt het moeilijk om een ziekenhuis te verbouwen?‘Na deze eerste vlog maken we nog een aantal verdiepingsvlogs om antwoord te geven op al jullie vragen. Zo willen we jullie als MBO studenten laten zien wat er komt kijken bij een bouwproject anno 2021’.

Blogs
‘Mijn eerste reactie op de vlogs van Klaas Haasjes was: blogs’, vertelt Roeland Westra. ‘Een blog als inhoudelijke verdieping van een vlog. Dit geeft onze studenten de mogelijkheid om theoretisch de mogelijkheden te ontdekken van bijvoorbeeld duurzaam en circulair bouwen. Al deze vlogs en blogs plaatsen we in het online onderwijsmagazijn van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort’.

Levensecht onderwijs
Deze samenwerking met Van Wijnen is gericht op onderwijsvernieuwing en is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Dat is in dit geval samenwerken aan digitaal onderwijsmateriaal in de vorm van vlogs en blogs’, licht Roeland Westra toe. ‘In deze digitale excursie verbinden we onze studenten aan de praktijkexperts van Van Wijnen, Unica en Nij Smellinghe . We nemen onze studenten mee in een actueel bouwproject waarin duurzaamheid een grote rol speelt. Studenten beleven en ontdekken zelf wat een bouwproject anno 2021 in de zorg vraagt van een timmerman, een techneut een IT’er en een zorgprofessional.

RIF Gas 2.0
Van Wijnen is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.