Challenge: de eerste stap naar levensecht onderwijs
‘Wij verbinden onze studenten en docenten actief met het bedrijfsleven door praktijkvragen’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘En dat noemen we een Challenge die jullie in deze workshop ook zelf gaan doen’, vult Albertus Douwes van Frysklab aan. Donderdag 8 maart 2018 verzorgden Centrum Duurzaam en Frysklab de Challenge workshop op de conferentie voor onderwijsvernieuwing en ICT in Leeuwarden.
Klik door voor een impressie van de Challenge workshop
Nieuwe inzichten
‘Ontdek zelf dat je talent hebt om te komen met nieuwe en innoverende inzichten voor een praktische uitdaging van een bedrijf’, zo daagt Albertus Douwes de aanwezigen van onder andere Landstede uit. ‘In de komende 60 minuten ga je aan de slag met een specifieke uitdaging van een externe opdrachtgever. In teamverband dagen we je uit via design thinking een oplossing te bedenken en deze te vertalen in een prototype’. Naast dit hands-on gedeelte bestaat de Challenge uit het vertalen van het idee in een businessmodel en marketingplan met behulp van het Businessmodel Canvas. De aanwezigen sloten de Challenge af met een pitch van een eerste idee.
Vaardigheden
‘De Challenge is gericht op het ontwikkelen van je talent’, legt Roeland Westra uit. De Challenge vraagt iets van jouw technisch vakmanschap, sociale en creatieve vaardigheden en ondernemend gedrag of ondernemerschap. Al deze activiteiten versterken je 21e century skills voor; probleem oplossen, samenwerken, creatief denken, kritisch denken, zelfregulering, communiceren, ICT basisvaardigheden’.