Challenge ECOkubus voor bouwstudenten Sneek en Emmeloord

De Ecokubus is een praktijkopdracht voor bouwstudenten om de energiehuishouding te monitoren. ‘Er staat inmiddels een Ecokubus bij ROC Friese Poort in Leeuwarden’, vertelt Jan van der Weijde van ROC Friese Poort. ‘En in het kader van internationalisering ook in Noorwegen en op de Azoren’. Woensdag 12 september 2018 was de aftrap van de Challenge Ecokubus voor tweedejaars bouwstudenten Sneek en Emmeloord onder begeleiding van Frysklab. Het doel van deze Challenge is om samen met Heijmans Woningbouw Noord (Drachten) als opdrachtgever een Ecokubus te ontwerpen en te bouwen voor ROC Friese Poort in Sneek. ‘Zo kijken we duurzaam vooruit en bouwen we aan nieuwe ideeën’.

Klik door en beleef zelf de Challenge ECOkubus

Ecokubus
De Ecokubus is een praktijkvoorbeeld van een kleinschalige woonunit. ‘Ontwerp een energie neutrale en circulaire woonunit en houdt rekening met natuur inclusief, levensloopbestendigheid en economische haalbaarheid’, zo daagt Hille de Haan van Heijmans Woningbouw Noord de bouwstudenten uit. Op basis van design thinking en het canvas model kwamen de bouwstudenten met nieuwe ideeën voor een kleinschalige woonunit. ‘’ De ideeën van de bouwstudenten zijn uiteenlopend en goed tot verrassend. Zoals de 6-hoekige woonunit in de vorm van een honingraat met demontabele en uitwisselbare wanden. Maar ook de zeecontainer met schuifbaar dak (PV panelen) en uitschuifbare zijkant en de basis cilinder om te wonen met koepel van plexiglas om te slapen. ‘Deze bouwstudenten zijn de pareltjes voor de toekomst’.

Levensecht projectonderwijs
‘We gaan meer en meer van het schoolbord naar levensecht projectonderwijs’, legt Jan van der Weijde uit. ‘Zoals de Ecokubus die onze studenten niet alleen ontwerpen maar ook gaan bouwen’, vult Martin Strampel van ROC Friese Poort aan. ‘Ook na het bouwen van de Ecokubus gebruiken we de Ecokubus voor praktijkopdrachten vanuit bijvoorbeeld bouwfysica’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst.

Internationalisering
‘Helaas kan niet elke student naar Noorwegen of de Azoren in het kader van de Ecokubus’, aldus Jan van der Weijde. ‘Wel proberen we een dagexcursie te organiseren naar Duitsland om daar te kijken hoe ze in Duitsland duurzaam bouwen, belooft Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV.

 

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Leave a reply

required*