Challenge daagt bouwstudenten uit om een faunatoren te ontwerpen

In opdracht van Staatsbosbeheer gaan onze eerstejaars studenten Middenkaderfunctionaris Bouw de komende periode aan de slag met het project Faunatoren’, legt Femke Gerbrandy van ROC Friese Poort uit. Een faunatoren is bedoeld om beschermde diersoorten te voorzien van (nieuwe) huisvesting.

Inspiratie
Om inspiratie op te doen voor het project hebben de studenten in de introductieweek tijdens een tweedaags programma in Gaasterland kennis gemaakt met elkaar, de natuur en de bewoners van het gebied.
Het programma stond in het teken van sfeer proeven, onderzoeken en beleven. Zo zijn de studenten onder leiding van Staatsbosbeheer op excursie geweest in natuurgebied Elfbergen, hebben ze gekampeerd in de natuur op camping Groen in Oudemirdum en hebben ze tijdens een workshop zelf insectenhotels gebouwd.

Challenge
‘Denk met ons mee door een faunatoren te ontwerpen’, is de oproep van Marjon Kommer van Staatsbosbeheer. ‘Een faunatoren voor minimaal salamanders, egels, bijen, vleermuizen en vogels. En werk vooral met duurzaam en verantwoord geproduceerde materialen en/of hergebruik van verantwoorde materialen’. Een extra uitdaging voor de bouwstudenten is om na te denken over een nieuwe vorm van informatievoorziening. Vanuit een programma van eisen maakten de studenten een voorlopig ontwerp en een eerste prototype van hun ideeën. ‘Wat opvalt is dat geen idee hetzelfde is’, zo complimenteert Eeltsje Appelhof van ROC Friese Poort de studenten bij het afsluiten van de Challenge.

Winnaar
De studenten presenteren aan het eind van de periode hun definitieve ontwerp van de faunatoren aan Staatsbosbeheer. Een jury kiest uiteindelijk een ‘winnaar’ en deze faunatoren krijgt een plek op een locatie van Staatsbosbeheer in Friesland.

Levensecht onderwijs
Deze Challenge voor studenten Bouw met Staatsbosbeheer als opdrachtgever is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Dit hybride, levensechte onderwijs – met Centrum Duurzaam als aanjager en verbinder– laat studenten beleven, ontdekken én doen. ‘De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst’, aldus Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Tijdens dit leertraject doen studenten praktische ervaringen op. Bovendien maken ze kennis met een van de belangrijkste thema’s van onze tijd: duurzaamheid.’

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.