Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort steunt Fossielvrij Weekend

‘Ik verheug me enorm op het Fossielvrij Weekend van 9 t/m 11 oktober’, vertelt Olga de Ridder, projectmedewerker bij Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Heel Friesland, Groningen en Drenthe reizen tijdens dit weekend fossielvrij. Op dinsdag 15 september 2020 ging Olga de Ridder op de foto met het Ik doe mee-bordje, geflankeerd door een elektrische Carver en projectleider Friesland Sanne Terpstra.

Fossielvrij Weekend
Doel is tijdens het Fossielvrij Weekend 1 miljoen fossielvrije of niet-gereden kilometers te realiseren. Iedereen doet mee en iedere kilometer telt: van fietsrit naar de sportclub en busreis naar het winkelcentrum tot de niet-gereden kilometer vanwege thuiswerken. De opties variëren van reizen op elektriciteit, groengas, waterstof, HVO en videovergaderen tot bijvoorbeeld fietsen, wandelen en skeeleren om fitter te worden. Iedereen kan meedoen: van scholieren en studenten tot bedrijven, wijken, verenigingen en dorpen. Overal in Noord-Nederland vinden duurzame initiatieven plaats, die een fossielvrije toekomst zichtbaar maken voor alle noorderlingen.

Duurzame mobiliteit
Een initiatief als het Fossielvrij Weekend, dat in het teken staat van duurzame mobiliteit, past goed bij de visie van Centrum Duurzaam. Zo maakten studenten van ROC Friese Poort in het verleden al een waterstofauto, die meereed tijdens de Elfwegentocht – de voorloper van het Fossielvrij Weekend. Ook was dit fossielvrije voertuig present tijdens het TT Festival, de opening van waterstoffabriek Hystock en open dagen van de Leeuwarder Energiecampus en Frisian Motors. Ook realiseerden jongeren, vanwege een innovatieproject van Centrum Duurzaam, de elektrische Frisian Eco Car. Binnen dit project werken studenten van de opleiding Techniek van ROC Friese Poort samen met bedrijven zoals Frisian Motors en MG Electronics aan het ontwikkelen van een duurzaam voertuig met een modern uiterlijk. Bovendien nemen solarteams van ROC Friese Poort jaarlijks deel aan de NK Zonnebootrace, waarvoor ze eigen fossielvrije solar boats ontwerpen en bouwen.

Levensecht onderwijs
‘Onze projecten rondom fossielvrije voertuigen zijn voorbeelden van levensecht onderwijs’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam uit. ‘Tijdens dit type onderwijs werken studenten en bedrijven samen aan levensechte projecten. Naast vakmanschap vragen deze projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemend gedrag van de studenten. Op deze manier ontwikkelen zij zich tot vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.