Centrum Duurzaam ROC Friese Poort officieel geopend

Vrijdagmiddag 6 maart 2015 opende ROC Friese Poort de verbouwde locatie aan de Anne Wadmanwei 6 in Leeuwarden. Een belangrijk onderdeel van deze verbouwing was de realisatie van het Centrum Duurzaam; een praktijk- en kenniscentrum voor duurzame techniek. Innovator en inspirator Thomas Rau gaf deze middag een inspirerende lezing en gedeputeerde Hans Konst verrichtte daarna de openingshandeling. Genodigden hadden hierna de mogelijkheid om het gebouw, de lokalen en projecten te bekijken.

Klik hier om de openingshandeling zelf mee te maken

Klik hier voor de foto impressie

Centrum Duurzaam
Het Centrum Duurzaam is bedoeld voor studenten die een opleiding Bouw of Techniek volgen binnen een van de vestigingen van ROC Friese Poort. Centrum Duurzaam heeft op de locatie Anne Wadmanwei een prominente plek, met ruimtes als de innovatiewerkplaats, het DuurzaamDoen huis en een conferentiezaal waar regelmatig Duurzaamdoen lezingen gehouden worden. Daarnaast bouwen studenten aan zogenaamde eco-kubussen.

Transparanter en lichter
BRTArchitecten heeft het ontwerp voor het gebouw gemaakt. Het uitgangspunt daarbij was het gebouw lichter en transparanter te maken. Bouwbedrijf Jorritsma Bolsward is 19 mei 2014 gestart met de verbouwing. Het installatiebedrijf Pranger & Rosier Leeuwarden was verantwoordelijk voor de installaties. Eind december 2014 werd het gebouw opgeleverd. De grootste werkzaamheden vonden in de zomervakantie plaats. Naast Centrum Duurzaam, zijn Bedrijfsopleidingen en de opleidingen Techniek, Bouw, IT Media en Games en Marketing en Communicatie op deze locatie gevestigd.

Thomas Rau- ‘Guided by the future’
Thomas Rau, ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair was uitgenodigd om te komen spreken. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Zijn motto is ‘guided by the future’. “We moeten van bezit naar prestatie; dus geen lampen maar licht. Door alle nieuwe producten krijgen we ook steeds meer afval. Kortom, van eigendom naar eigenslim”, aldus Rau. Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur en aan de vraag hoe te handelen in het licht van de huidige grondstoffen schaarste.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.