Centrum Duurzaam op bezoek in Noorwegen

Hoe ziet het techniekonderwijs er in Noorwegen eruit? En op welke manier bouwen Noorse studenten de Ecokubus? In het kader van een internationaal uitwisselingsproject bezochten  4 studenten van de opleidingen mechatronica en elektronica van 15 tot en met 29 april 2015 de Mosjoen Videregaende Skole. Een prikkelend uitwisselingsproject waarin technische kennis is gedeeld en  waardoor de studenten nieuwe inzichten hebben verkregen.

Klik hier voor de foto impressie.

Eco Kubus Noorwegen
De bouw van de ECO kubus in Noorwegen is gebaseerd op het principe van Passief Huis. Hierbij zijn de dikte van de zijwanden 30 cm en de dikte van het dak 40 cm in een hoek van 90 graden.De ECO kubus maakt gebruik van meerdere ‘groene’energiebronnen waaronder zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en windmolens.In september 2015 starten de studenten met het bouwen van de Eco Kubus. Het is de bedoeling dat de Eco Kubus in de lente van 2016 klaar is.

Klik hier voor de ecokubus Noorwegen

Klik hier voor de ECO kubus Nederland

Sensio
In de ECO kubus willen de Noren het smarthouse system Sensio toepassen om het energieverbruik te monitoren. Met dit systeem zijn verlichting en andere systemen in de ruimte mee te besturen vanaf smartphone en of tablet. Het is mogelijk om vanuit elke plek in de wereld dit smartsysteem te bekijken en te bedienen. Bij toepassing van dit systeem in de ECO kubus van Centrum Duurzaam is het vergelijken van de beide ECO kubussen mogelijk. In Noorwegen zijn 90% van de nieuwe huizen al uitgerust met deze systemen. Sensio, een Noors bedrijf,  wil meewerken aan het vertalen van de software in het Nederlands.

Bezoek aluminium fabriek ALCOA
Een ander aspect van het uitwisselingsproject was een bedrijfsbezoek aan ALCOA, de aluminiumfabriek in Mosjoen. Deze fabriek maakt van grondstof anodes door middel van elektrolyse. In een rondleiding kwamen de verschillende verwerkingsonderdelen naar voren: van het invoeren van de grondstof tot het opmaat maken van de staven aluminium. De afnemers van ALCOA zijn verschillende fabrieken die daar hun eigen producten van maken zoals; motoren, frames etc..

Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.