Centrum Duurzaam gastheer van inspiratiediner

Donderdag 29 januari 2015 organiseerde ROC Friese Poort een inspiratiediner voor relaties en stage bedrijven. Dit inspiratiediner bestond uit gedachtegangen aan de hand van een 3-tal prikkelende stellingen. Er ontstonden geanimeerde gesprekken tussen onderwijsmensen en het bedrijfsleven. Dit inspiratiediner was het startmoment van de open dagen van vrijdag 30 en zaterdag 31 januari 2015. De vestigingen Leeuwarden en Dokkum mochten een recordaantal bezoekers verwelkomen.

Klik hier voor de foto impressie

Wie mag het zeggen?
Na een korte introductie van Centrum Duurzaam introduceerde projectleider Roeland Westra de stelling: wie het weet mag het zeggen in plaats van wie de baas is mag het zeggen?. In situaties waarin nieuwe kennis nodig is kan iedereen de leiding op zich nemen. Dat is de essentie van ‘gedeeld leiderschap’. Wie het weet mag het zeggen zodat de baas weet wat hij moet doen kwam naar voren in een van de groepen.

Waar een wil is, is een weg
Margriet Gerritsma, werkzaam voor de gemeente Leeuwarden, sprak over de afstand tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het opleidingsprogramma van het middelbaar beroepsonderwijs is gebaseerd op kwalificatiedossiers. Vakmanschap, vaardigheden en beroepshouding staan centraal in deze kwalificatiedossiers. Door de snel veranderende wereld is het van belang om opleidingsaanbod af te stemmen op de vraag uit de arbeidsmarkt. Dit is mogelijk door elkaar op te zoeken en van elkaar te leren.

Langer thuis wonen
Erik Zwierenberg van Geef sprak over langer thuis wonen met zorgtechnologie. Zijn stelling was dat mensen die nu in verzorgingshuizen zitten terug kunnen naar huis dankzij zorgoplossingen. Voorbeelden van zorgoplossingen zijn smartcamera’s, sensoring in huis en robotica. In de gesprekken kwam naar voren dat we het menselijk aspect niet uit het oog moeten verliezen. Mensen hebben behoefte aan persoonlijke contacten. Ze zitten niet te wachten om eenzaam en alleen thuis te zijn.

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.