Centrum Duurzaam bereidt studenten Emmeloord voor op composietbeurs

Op woensdag 25 en donderdag 26 november 2015 liet ROC Friese Poort zich zien op het tweedaagse CompoWorld jaarcongres Composites Smart Solutions in Emmeloord. Een levensecht podium voor studenten aldus Ger Dijkstra, opleidingsmanager ROC Friese Poort Emmeloord. Zo lieten studenten elektrotechniek en mechatronica zien wat er mogelijk is met 3D printen. Ook vertelden studenten uit Drachten over het innovatieprojectde solarboot. Twaalf studenten uit Emmeloord ontvingen een certificaat ComposietVerwerker.

Klik hier voor de foto impressie.

Workshop 3D printen
3D printen is een voorbeeld van smart sustainability. Met een 3D printer is het namelijk mogelijk om snel en tegen lage kosten een product te printen (maken). Middels een 3D workshop bij Centrum Duurzaam in Leeuwarden kregen een 4-tal studenten van Emmeloord op dinsdagochtend 23 november 2015 praktische tips en trucs om te werken met 3D printers. Wat ik vandaag heb geleerd is dat het 3D printproces bestaat uit idee, digitaal ontwerp, productie en testen, aldus een van studenten uit Emmeloord. ‘Morgen kunnen we zelf een 3D tekening maken van ‘let’s share’ van ROC Friese Poort, uitprinten en meegeven aan het publiek’.

Eerste certificaten Composiet Verwerker uitgereikt
Tijdens het tweedaagse CompoWorld jaarcongres Composites Smart Solutions overhandigde wethouder Hans Wijnants van Gemeente Noordoostpolder Certificaten Composiet Verwerker 1 aan 12 studenten Techniek van ROC Friese Poort uit Emmeloord. De eerste uitreiking van dit certificaat van de Vereniging Kunststof Composieten Nederland (VKCN) op een ROC. De studenten volgden de opleiding bij het Instituut voor Composiet Ontwikkeling (ICO BV). Deze opleider is ook de auteur van de lesstof. Het lesmateriaal CVW1 is bereikbaar via een digitaal platform. De opleiding is geschreven op mbo-2 niveau en leidt op voor een certificaat dat erkend is in de branche (NRK/VKCN). Studenten krijgen in de opleiding composiet materiaalkennis en kunnen ook daadwerkelijk een aantal productietechnieken toepassen. Voor de gediplomeerde studenten is dit een ‘kop’ op hun opleiding Middenkader Engineering.

Wat is composiet?
Composiet is een materiaal waarbij vezels worden gecombineerd met (kunststof)hars. De toepassing van het materiaal is sterk in opkomst door de voordelen van gewichtsreductie en duurzaamheid. Het wordt toegepast in de luchtvaart, transportsector, bouw en maritieme wereld.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.