Centrum Duurzaam aanwezig bij start Innovatiecluster Bouw Noordoost Fryslân

BUITENPOST – Onder toeziend oog van 60 deelnemers, waaronder ruim 30 ondernemers, is in het Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân op woensdag 18 oktober 2017 het Innovatiecluster Bouw Noordoost Fryslân van start gegaan. Dit is een samenwerking door en voor ondernemers in de bouw- en installatiebranche om te komen tot innovaties en goed opgeleid en gekwalificeerd personeel. Naast de ondernemers doen ook het onderwijs, de overheid en de brancheverenigingen mee in het cluster.

Klik door voor een foto impressie van de start van het Innovatiecluster Bouw Noordoost Fryslân

Drie speerpunten
In het cluster wordt gewerkt aan drie speerpunten. Het eerste speerpunt is de realisatie van een Bouwcampus. Dit is een fysieke plaats in Noordoost Fryslân waar bedrijven samen met het onderwijs werken aan innovaties in de bouw. Het tweede speerpunt is het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Zo wordt onderzocht of mensen met een uitkering opgeleid kunnen worden tot goede medewerkers voor de sector. Het laatste speerpunt is ICT. Het Innovatiecluster Bouw gaat de ondernemers structureel informeren over nieuwe ontwikkelingen op dit gebied en hoe ICT geïmplementeerd kan worden in de bedrijfsvoering.

De bouwsector en installatiebranche zijn belangrijk voor de werkgelegenheid
De bouwsector en installatiebranche zijn economisch sterke sectoren in de regio Noordoost Fryslân. Ze zorgen voor veel werkgelegenheid. Toch komen er nieuwe ontwikkelingen op de sector af zoals circulair bouwen, robotica, domotica, 3D-printen en ICT. Om de sector klaar te maken voor deze nieuwe ontwikkelingen is het Innovatiecluster Bouw opgestart.

Challenge: levensechte opdracht
‘De Challenge als levensechte opdracht voor onze studenten verbindt het onderwijs met het bedrijfsleven’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort uit in een pitch van 3 minuten. ‘We zien de passie van de opdrachtgever en de passie van de studenten in het uitvoeren van levensechte opdrachten. Passie is dan ook het cement tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Op deze manier praten we niet over duurzaamheid en innovatie in de bouw en installatiebranche, maar voeren we projecten uit. Een kwestie van doen’.

Website gelanceerd 
Als officiële start van het cluster is de website www.innovatieclusterbouw.nl feestelijk gelanceerd. Via deze website worden alle geïnteresseerde partijen structureel geïnformeerd over de voortgang van de drie speerpunten. Daarnaast fungeert de website als platform voor alle bedrijven om kennis, innovatie en vacatures te delen.

Interesse?
Bent u ook geïnteresseerd in het Innovatiecluster Bouw? Neem dan contact op met Jeroen van Wijk, projectleider van het Kennis- en Innovatiehuis. Jeroen is te bereiken op telefoonnummer 06-43014937 of via de mail jeroen@keinof.nl

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.