Burgerschapsdagen Dokkum bij Centrum Duurzaam met Challenge

‘Breed burgerschap gaat ook over duurzaamheid. Met de burgerschapsdagen willen we onze studenten raken’, zegt Petra Kazimier van ROC Friese Poort. ‘Met een 2-daags duurzaam inspiratieprogramma gaan we deze uitdaging aan’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Donderdag 18 en vrijdag 10 april 2018 volgden 80 studenten van ROC Friese Poort Dokkum een duurzaam inspiratieprogramma bij Centrum Duurzaam: een Challenge, de Groene Tocht en een rondleiding bij Omrin Estafette Recycle Boulevard.

Klik door en beleef de burgerschapsdagen zelf in een foto impressie

Challenge
‘Bedenk een duurzame oplossing voor spaanplaat’, zo daagt Sjoerd Seldenthuis van Omrin Estafette Recycle Boulevard de studenten uit.’ Spaanplaat komt bij ons binnen en verdwijnt vaak als afval in de container. Omdat wij waarde zien in materialen willen we kijken of het mogelijk is om spaanplaat te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld meubels’. Onder begeleiding van Frysklab en op basis van design thinking met gebruik van het canvas model kwamen de studenten met nieuwe ideeën en verrassende inzichten zoals bijvoorbeeld een brievenbus, een tafel, een vogelhokje en een boekenkast.

De Groene Tocht
Ook speelden de studenten uit Dokkum het spel “de Groene tocht” Een spel met veel duurzame weetjes. De leerlingen speelden dit spel in twee teams onder leiding van studenten van O3, een leerbedrijf van Mbo en Hbo in Leeuwarden. In dit spel kregen de studenten op een speelse, competitieve manier informatie over duurzaamheid.

Rondleiding Omrin Estafette Recycle Boulevard
‘Wij zijn meer dan een gewone kringloopwinkel’, legt Sjoerd Seldenthuis uit. ‘We zijn een ontmoetingsplek die plaats biedt aan een kringloopwinkel plus, een werkplaats, een leeromgeving en met duurzame pop-up winkeltjes. Een inspiratieplek op het gebied van hergebruik en recycling. Bij ons ingebrachte producten die we voorheen nog afkeurden knappen we op of geven we een nieuwe gebruiksbestemming. We creëren zo eigenlijk een ‘tussenlaag’ met duurzame items die, omdat ze van bestaande grondstof zijn maar een verbeterd uiterlijk hebben, toch nieuw zijn. Je kunt deze items bij ons kant en klaar gerestyled kopen, ze via een van onze workshops samen met ons opknappen of er vanuit een Do It Yourself voorbeeld uit de winkel zelf thuis mee aan de slag gaan’.

 

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.