Buitenlandse partners leren over werkwijze Centrum Duurzaam (Nederlandse versie)

Op woensdag 21 november 2018 bezochten vijftien buitenlandse partners van ROC Friese Poort het Centrum Duurzaam. De bezoekers uit Duitsland, Engeland en Finland zijn in ons land vanwege de samenwerking binnen het I-CNN-consortium. Tijdens dit partnerschap werken Alfa College, Landstede en ROC Friese Poort samen aan internationalisering.

Bekijk hier een foto-impressie van het bezoek
Click here for the English version of this article

“Twee thema’s staan centraal bij onze locatie”, opent Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. “Passie en lef. Deze elementen geven we iedere dag mee aan onze studenten. Zij leren hier praktisch aan de slag te gaan met de nieuwste duurzame technieken.”

I-CNN
Het Internationaal Consortium Noord-Nederland (I-CNN) bestaat sinds 2006. De drie betrokken ROC’s stimuleren hiermee studenten en werknemers over de grens te kijken. Zo kunnen studenten onderwijs- en levenservaring opdoen door een buitenlandse stage te volgen. Ook leren de partijen van elkaars expertise, koppelen zij hun netwerken en trekken zij op bij subsidieaanvragen. Eén van de elementen binnen de samenwerking betreft onderlinge bezoeken, zoals ditmaal aan Centrum Duurzaam.

Samenwerking
Hylco van der Zwaag, internationaal coördinator van de ROC Friese Poort-vestigingen Leeuwarden en Dokkum, toonde de bezoekers een video van LF2018. Ook wees hij op de vier beloften van ROC Friese Poort: voorop lopen in het werkveld, studenten het beste uit zichzelf laten halen, een leven lang ontwikkelen en verbinding met de regio. Van der Zwaag ziet veel voordelen aan de internationale samenwerking. “Op korte termijn vindt er een conferentie plaats binnen I-CNN. Daar proberen we onze samenwerking verder uit te breiden. Voor veel mensen was dit de eerste kennismaking met Centrum Duurzaam. Wij zoeken voortdurend de connectie met het bedrijfsleven en de regio. Dat viel de bezoekers positief op.”

Innovatie
“We wilden de partners een quick tour bij ROC Friese Poort geven”, vervolgt Jan van der Weijde, coördinator internationalisering bij Centrum Duurzaam en vestiging Sneek. “Centrum Duurzaam is een relatief nieuw initiatief. In Europa vind je niet snel iets vergelijkbaars. Het is belangrijk dat we onze partners laten zien hoeveel innovatie wij in huis hebben. De buitenlandse collega’s zijn bovendien erg geïnteresseerd in verdere samenwerking. Dat is heel belangrijk.”

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis binnen Centrum Duurzaam is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Op de locatie werkt men met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook blijkt in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen.

Hylco van der Zwaag toonde onderstaande video aan de bezoekers:

Leeuwarden-Friesland European Capital of Culture 2018

Find out more: 2018.nl/en #LF2018

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.