Breeam gastles voor bouwstudenten ROC Friese Poort Drachten

‘Ik weet nu wat Breeam is en waar ik op moet letten’, is de enthousiaste reactie van een student. Als toekomstige werkvoorbereider kom je in aanraking met Breeam. Het is goed om als student alvast de achtergronden van Breeam te kennen, zo licht Richard de Boer van Bouwgroep Dijkstra Draisma toe. Op maandag 25 januari 2016 organiseerde ROC Friese Poort Drachten een gastles Breeam voor derdejaars bouwstudenten.

Klik hier voor de foto impressie

Breeam
‘Breeam is dichtbij voor onze studenten’, zegt Gerwin Elzinga, docent bouw, lachend. ‘Kijk maar uit het raam’. Tegenover het techniekgebouw staat het nieuwe gebouw van zorg& welzijn met een predikaat van Breeam Excellent. ‘Breeam is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen’, is de uitleg van Richard de Boer. ‘Het bevat een standaard voor een duurzaam gebouw en het geeft aan welk prestatieniveau een gebouw heeft’. Er zijn keurmerken voor nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebiedsontwikkeling en sloopprojecten. Haalbare certificaten binnen nieuwbouw zijn pass, good, very good, excellent en outstanding.

Klik hier voor de presentatie over Breeam

Bewust bouwen
‘Breeam is meer dan energiezuinig bouwen. Het gaat om bewust en anders bouwen’, benadrukt Richard de Boer. Bouwen op basis van Breeam is rekening houden met een 9-tal duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en vervuiling. Breeam is dan ook een duurzaamheidskeurmerk.

Breeam in Friesland
UPC Leeuwarden was het eerste gebouw in Friesland met een Breeam certificaat. Ook de Watercampus in Leeuwarden, Auto Bourguignon in Leeuwarden, Zorg & Welzijn ROC Friese Poort Drachten en Ecostyle in Oosterwolde zijn Breeam gecertificeerd. ‘Vanaf de buitenkant is het niet direct zichtbaar’, aldus Richard de Boer. ‘Waar je bijvoorbeeld op moet letten is: laadpalen op de parkeerplaatsen, zonwering, temperatuur per vertrek inregelbaar en nog veel meer’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.