Bouwstudenten verduurzamen hoekwoning vanuit de Trias Energetica

‘Onze studenten zijn bezig met het keuzedeel Duurzaamheid in Beroep’, vertelt Mathijs de Jong van ROC Friese Poort. ‘In periode 4 gaan ze op stage en voeren ze bij een bedrijf een duurzaamheidsonderzoek uit’. Op dinsdag 30 maart 2021 en 6 april 2021 brachten 1e jaars bouw / infra studenten niveau 4 van Drachten een bezoek aan het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden. Daar gingen ze praktisch aan de slag met de energietransitie.

Energietransitie
‘Wij zitten als mensheid middenin de energietransitie’, stelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Dit is een ingrijpende transitie waarin we onze huidige energievoorziening structureel anders gaan organiseren. Een transitie naar het bouwen van fossielvrije woningen en gebouwen: gasloos, energieneutraal, all electric, nul op de meter. Aan jullie om het verschil te maken. Met lef en met de frisse blikken die jullie hebben’.

Trias Energetica
‘Veel mensen hebben een idee of geen idee als het gaat om het verduurzamen van hun eigen woning of bedrijf. Graag trap ik af met de Trias Energetica’, zo start Roeland Westra de workshop. ‘Dit is een plan om te komen tot een mix van duurzame maatregelen’. De Trias Energetica is een plan dat bestaat uit drie stappen om gebouwen en woningen te verduurzamen. ‘De eerste stap is het minimaliseren van energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning). Het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zonnepanelen) is de tweede stap. En de derde stap is indien noodzakelijk, het efficiënt gebruiken van fossiele brandstoffen. Als je een stap verder wilt gaan, richting energieneutraal, dien je nog een stap toe te voegen: namelijk het gebruik van reststromen, zoals douchewater en warmte uit ventilatielucht.’ Aan de hand van een kaartspel liet Westra de studenten vervolgens kennismaken met 25 duurzame technieken, zoals isolatie, warmtepompen, lage temperatuurverwarming en zonneboilers.

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘Jullie gaan zelf keuzes maken in nieuwe duurzame technieken om een hoekwoning te verduurzamen’, legt Durk Reitsma, docent ROC Friese Poort, uit. ‘Als je in deze hoekwoning woont betaal je de komende 15 jaar 18.000 euro aan energielasten. Haal deze lasten naar voren en investeer nu in duurzame technieken. Maak op basis van het energieverbruik van deze hoekwoning keuzes voor een mix van duurzame installaties. Kijk hierbij naar de investering, de energiebesparing en de CO2 uitstoot per duurzame installatie. En ontdek welke keuzes in duurzame technieken nodig zijn om te komen tot energieneutraal of nul op de meter’. Een aantal studenten kozen voor het zogenaamde laaghangende fruit zoals LED verlichting, waterzijdig inregelen en lage temperatuurverwarming. Andere duurzame maatregelen naast het laaghangende fruit zijn vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. ‘Als je gaat voor de meeste CO2 uitstoot vermindering dan bestaat de mix van duurzame installaties altijd uit isolatie voor dak, vloer en wand’, is de tip van Durk Reitsma. ‘Neem deze tip mee bij het duurzaamheidsonderzoek bij jullie stagebedrijf’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. ‘Onze studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 25 fabrikanten uit Nederland’, zegt Durk Reitsma. ‘Ook ontdekken studenten en bedrijven in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.