Bouwstudenten Sneek maken kennis met Breeam

‘Breeam speelt nu. ROC Friese Poort heeft in Drachten zelfs een gebouw met het predikaat Breeam Excellent Het is belangrijk om deze actuele ontwikkelingen in het vakgebied nu een plek te geven in het onderwijsprogramma. Dat doen we samen met Centrum Duurzaam’, vertelt Femke Gerbrandy, docent bouwkunde, enthousiast. ‘Als toekomstige uitvoerder kom je in aanraking met Breeam. Vooral op de bouwplaats en met het scheiden van afval’, is de ervaring van Richard de Boer van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Op vrijdag 19 februari 2016 organiseerde ROC Friese Poort Sneek een gastles Breeam voor derdejaars bouwstudenten.

Klik hier voor de foto impressie

Breeam
‘Als voorbereiding hebben de studenten het artikel over het nieuwe Breeam Excellent schoolgebouw van ROC Friese Poort in Drachten gelezen. Het is een artikel uit Bouwen in het Noorden met veel informatie over Breeam in de praktijk’, zegt Femke Gerbrandy. ‘Breeam is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen’, is de uitleg van Richard de Boer. ‘Het bevat een standaard voor een duurzaam gebouw en het geeft aan welk prestatieniveau een gebouw heeft’. Er zijn keurmerken voor nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebiedsontwikkeling en sloopprojecten. Haalbare certificaten binnen nieuwbouw zijn pass, good, very good, excellent en outstanding.

Klik hier voor de presentatie.

Nadenken over bouwproces
‘ Breeam is gericht op bewust en anders bouwen door vooraf na te denken over het bouwproces. Breeam is geen snoepwinkel door de verplichte categorieën’, benadrukt Richard de Boer.  Bouwen op basis van Breeam is rekening houden met  een 9-tal duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en vervuiling.Voor organisaties is Breeam een manier om de duurzame ambities zichtbaar te maken.

Eerste Breeam schoolgebouw in Nederland
Het nieuwe gebouw van Zorg& Welzijn van ROC Friese Poort in Drachten is zelfs het 1e Breaam Excellent schoolgebouw in Nederland, zo zegt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. UPC Leeuwarden was het eerste gebouw in Friesland met een Breeam certificaat. Ook de Watercampus in Leeuwarden, Auto Bourguignon in Leeuwarden en Ecostyle in Oosterwolde zijn Breeam gecertificeerd. ‘het zijn niet per definitie energiezuinige gebouwen’, aldus Richard de Boer. ‘Energie is namelijk een van de negen credits. Breeam is meer dan een energiezuinig pand. Er komt veel meer bij kijken zoals bijvoorbeeld het ontwerp- en bouwproces maar ook de locatie en de omgeving van het gebouw’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.