Bouwstudenten Sneek gaan uitdaging met duurzame technieken aan

‘Ga de uitdaging aan en ontdek in het Duurzaam Doen Huis welke duurzame technieken er zijn’, is de oproep van Germ Boersma, opleidingsmanager Bouw Sneek. ‘En ontdek in het 3D printlab wat de technische mogelijkheden van 3D technologie zijn in de bouw’. Maandag 23 mei 2016 waren 4e-jaars  bouwstudenten van ROC Friese Poort Sneek op praktijkbezoek bij Centrum Duurzaam voor 3D printen en het Duurzaam Doen Huis.

Klik door voor een foto impressie Duurzaam Doen Huis en 3D printlab

Duurzaam Doen Huis maakt theorie praktisch
‘We verzorgen een aantal installatielessen voor onze bouwstudenten’, legt Johan Roest, docent bouw vestiging Sneek, uit. ‘Dit zijn voornamelijk theorielessen met af en toe een YouTube film om de theorie te visualiseren’. Het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort Centrum Duurzaam maakt de theorie praktisch. Studenten zien niet alleen technische installaties maar werken ook met de  technische installaties aan de hand van praktijkopdrachten om zo de duurzame toepassingen te ontdekken. Natuurlijk weet ik wat een warmtepomp is, maar vandaag heb ik een warmtepomp met eigen ogen gezien en weet ik iets over de werking van een warmtepomp is een van de reacties van de bouwstudenten. Naast de warmtepomp kwamen onder andere het passief huis toestel en een balansventilatie unit aan de orde.

3D printen
Wat is er duurzaam aan 3D printen? Volgens Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, is 3D printen een voorbeeld van smart sustainability oftewel slimme duurzaamheid. Bouwproducten hoeven bijvoorbeeld niet meer op voorraad te zijn en zijn 3D printbaar op het moment dat ze nodig zijn. ’Bovendien scheelt het transportkosten en dus minder belastend voor het milieu’, vult Marleen Andela van Frysklab aan. De bouwstudenten gingen aan de slag met het ontwerpen van een bouwwerk met een 3D print als eindresultaat. ‘Het gaat vooral om 3D tekenen en dus om creativiteit. Bestaande situaties ín de bouw bekijken vanuit nieuwe invalshoeken’, zo sluit Germ Boersma deze prikkelende duurzame doe- en ontdek dag bij Centrum Duurzaam af.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.