Bouwstudenten ROC Friese Poort Leeuwarden meten luchtdichtheid van woningen

Welke maatregelen zijn er om een bestaande woning te verduurzamen? Dat is de praktijkopdracht van een externe opdrachtgever voor derdejaars bouwstudenten ROC Friese Poort Leeuwarden. De uitdaging voor de bouwstudenten is om op zoek te gaan naar energiebesparende opties, aldus Christiaan Stavorinus, docent bouw. ‘Maar waar begin je dan?’ Donderdag 3 december 2015 voerden de bouwstudenten de eerste praktische testen uit om de duurzaamheid van de woning in kaart te brengen. Ze gingen naar de woning van de opdrachtgever om een blowerdoortest te doen en om warmtebeelden te maken met een warmtebeeldcamera.

Klik hier voor de foto impressie.

Bouwkundige inspectie
In periode 2 van leerjaar 3 werken bouwstudenten van ROC Friese Poort aan vernieuwbouw en verduurzamen van een woning. Van een externe opdrachtgever hebben de studenten de opdracht gekregen een bouwkundige inspectie uit te voeren. Om de bestaande situatie van de woning in kaart te brengen zijn de oude tekeningen opgevraagd en vertaald naar digitale tekeningen. Ook is er al een opmeting en een inspectie van de woning gedaan. Op basis hiervan hebben de studenten het vermoeden dat er warmtelekken zijn.

Warmtelekken
Om warmtelekken op te sporen is het nodig om een luchtdichtheidsmeting (blower door test) te doen en om warmtebeelden te maken in en van de woning. Om de blower door test te doen is een goede voorbereiding nodig. Zo is het belangrijk om alle buitendeuren en -ramen te sluiten en alle binnendeuren open te laten staan. Na het uitschakelen van de ventilatie plaatsten de studenten de blowerdoor in de deuropening. De ventilator die in de blowerdoor zit blaast vervolgens lucht of rook in de woning. ‘Niet alleen het dak is zo lek als een mandje, ook rondom de kozijnen lekt het ‘, aldus een van de bouwstudenten. De warmtebeelden van de woningen bevestigen dit beeld. Met een warmtebeeldcamera is een quick scan mogelijk om de warmtetransmissie van huizen zichtbaar te maken.

Interne deskundigen
Het lesmateriaal over de blowerdoortest en de warmtebeeldcamera is ontwikkeld door de interne deskundigen van Centrum Duurzaam in de vorm van een praktijkwijzer. De interne deskundigen zijn docenten van het vakgebied bouw die duurzaamheidsmodules schrijven. Gerwin Elzinga is interne deskundige namens ROC Friese Poort Drachten. ‘Centrum Duurzaam maakt het mogelijk dat het opleidingsprogramma van het vakgebied bouw de ontwikkelingen in de wereld van de bouw blijft volgen’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.