Bouwstudenten ROC Friese Poort Leeuwarden leren 3D printen door te doen

‘Wat is 3D printen? Welke rol speelt 3D printen in de bouw? Wat draagt 3D printen bij aan duurzaam bouwen? Dit zijn allemaal vragen die actueel zijn in de bouw’, is de constatering van Christiaan Stavorinus, docent bouw van ROC Friese Poort. ‘Vandaar de 3D printworkshop voor onze bouwstudenten’, vult college Emil Koster aan. ‘We willen onze studenten laten werken met 3D als nieuwe techniek in de bouw’. Op woensdag 2 december 2015 volgden bouwstudenten van ROC Friese Poort Leeuwarden een workshop bij Centrum Duurzaam in samenwerking met Frysklab.

Ja ik wil de foto impressie van de 3D workshop zien.

Wedstrijd
De studenten kregen de opdracht om een werkende flesopener te maken waarbij de eerst werkende flesopener de winnaar is. Volgens Marleen Andela van Frysklab is 3D printen een kwestie van scannen, tekenen en printen. ‘Hierbij gaat het om een proces’, benadrukt ze. ‘Dit proces bestaat uit idee, ontwerp, printen en testen waarbij er geen sprake is van goed en fout’. Ook nu koos de winnende groep voor een eenvoudig en degelijk ontwerp in Tinkercad. Met dit programma is het mogelijk om een eenvoudig design te maken door figuren met elkaar te combineren en te spelen met de grootte. ‘Leren is doen’, zo reageert een enthousiaste student. ‘Dat is de sleutel om nieuwe technieken onder de knie te krijgen’.

Toekomstwoning
Wat is het belang van 3D printen in de toekomst voor de bouw? In eerste instantie denken mensen vaak aan gebruiksvoorwerpen en ornamenten voor en in de woning. Maar het gaat verder is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. ‘Het is een kwestie van tijd en dan printen we zelfs complete woningen.’ Met 3D printen is het mogelijk om op een compleet andere manier naar het bouwen van woningen te kijken. De woning van de toekomst is ontworpen en gemaakt met 3D printtechnieken. Dit zijn woningen met een kortere levensduur van bijvoorbeeld 15 jaar waarna de woning recyclebaar en opnieuw in te delen is.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.