Bouwstudenten ROC Friese Poort Emmeloord verdiepen zich in Breeam

‘Breeam loopt voor op het bouwbesluit in Nederland’, zijn de eerste woorden van Richard de Boer van Bouwgroep Dijkstra Draisma als gastdocent in Emmeloord. We willen graag dat onze studenten op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen binnen het vakgebied bouw. Vandaar een gastles Breeam’, vult Femke Gerbrandy, docent Emmeloord aan. ‘Mijn eerste stap was het zoeken op internet naar meer achtergrond informatie over Breeam’, is een van de reacties van de bouwstudenten. Op woensdag 24 februari 2016 organiseerde ROC Friese Poort Emmeloord een gastles Breeam voor tweede- en derdejaars bouwstudenten.

Klik door voor de foto impressie

Breeam
Breeam is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. Er zijn keurmerken voor nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebiedsontwikkeling en sloopprojecten. Haalbare certificaten binnen nieuwbouw zijn pass, good, very good, excellent en outstanding. ‘Een hoge score betekent niet automatisch een energiezuinig pand’, legt Richard de Boer uit. ‘CO2 reductie is pas vanaf excellent verplicht’. Breeam is dan ook een duurzaamheidskeurmerk om duurzaamheidsambities van bedrijven zichtbaar te maken.

Vooraf nadenken
Breeam is dus meer dan energiezuinig bouwen. Het is vooraf nadenken hoe je anders gaat bouwen. Bouwen op basis van Breaam is rekening houden met een 9-tal duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en vervuiling. ‘De praktijk is vaak anders’, waarschuwt Richard de Boer. ‘Zorg er altijd voor dat je een paar extra credits haalt en dit opneemt in het ontwerpcertificaat’.

Breeam in Friesland
UPC Leeuwarden was het eerste gebouw in Friesland met een Breeam certificaat. Ook de Watercampus in Leeuwarden, Auto Bourguignon in Leeuwarden, Zorg & Welzijn ROC Friese Poort Drachten en Ecostyle in Oosterwolde zijn Breeam gecertificeerd. ‘Met deze gastles en een excursie naar een van de genoemde panden in Friesland willen we de technische kennis van vandaag en morgen graag delen met onze studenten en daarmee zorgen dat ze voorop lopen’, aldus Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.