Bouwstudenten ROC Friese Poort bezoeken tiny house in Sneek

‘Onze studenten doen mee aan de Hibertad Challenge’, zegt Renee Lugers van ROC Friese Poort. In deze Challenge ontwerpen bouwstudenten een tiny house van maximaal 40m2 vanuit een circulair en ecologisch perspectief. ‘De eerste ontwerpstap is het zelf beleven en ervaren van een tiny house’. Donderdag 15 februari 2018 namen 16 bouwstudenten van ROC Friese Poort locatie Leeuwarden een kijkje in een tiny house in Sneek. Een nieuwbouwproject van Accolade in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân en Heijmans. ‘Met deze woningen spelen we in op de vraag naar woningen voor één- en tweepersoons huishoudens in Sneek’, vult Welmoed Eppinga van Accolade aan.

Klik door voor een impressie van de tiny house in Sneek genaamd Heijmans One

Nieuw woonconcept
‘Wij spelen met onze tiny houses in op het tekort aan tijdelijke huurhuizen en maken bovendien leegstaande stadsgebieden aantrekkelijk’, vertelt Martin Brouwer van Heimans. ‘We noemen dit nieuwe woonconcept Heijmans ONE’. De verplaatsbare woningen in Sneek bestaan uit een keuken, een badkamer, een ruime woonkamer met vide, een aparte slaapkamer én een eigen voordeur met een buitenterras. ‘Door prefabricage plaatsen we de tiny houses in 1 dag’. De Heijmans ONE tiny houses zijn circulair en energiezuinig door het massief houten casco, all-electric gebruik en opwekking van eigen energie. ‘Zelfs de inrichting is duurzaam door onze samenwerking met de kringloop in Sneek’.

Levensecht onderwijs
‘Leren door vragen uit het bedrijfsleven zoals de Hibertad Challenge staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’. In de komende weken gaan de studenten de eerste stappen maken in het ontwerpproces. ‘Wij willen graag als klankbord fungeren voor de studenten in het ontwerpproces, maar ook in de calculatie’, stelt Martin Brouwer voor. ‘Kom naar ons kantoor in Drachten om samen na te denken over het meest optimale en praktische ontwerp’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’, vult Roeland Westra aan.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Verduurzamen raakt iedereen
Opening biobased brug Biosintrum

Comments are closed.