Bouwstudenten ROC Friese Poort starten met project Vondel Parck op bouwplaats

‘Dit is een van de eerste hoogbouwprojecten met warmtepompen in plaats van cv-ketels’, zegt Klaas Dijkstra, projectleider bij Friso Bouwgroep. ‘De twee vergevorderde torens zijn nog niet gasloos, de derde toren – waar we vlak voor de bouwvak mee gestart zijn – wordt all-electric.’ Negen derdejaarsstudenten Bouw van ROC Friese Poort bezochten donderdag 10 september 2020 het bouwproject Vondel Parck in Leeuwarden. Daar realiseren Friso Bouwgroep en Koopmans Bouwgroep in totaal drie appartementengebouwen.

Duurzaam kantoorcomplex
Het bezoek vormde voor de studenten de kick-off van een schoolproject, waarin zij meelopen en -denken bij de bouw van een duurzaam kantoorcomplex met winkel. ‘Friso en Koopmans zijn op dit moment bezig met de fundering van de derde toren, waar ook een Albert Heijn in zal verschijnen’, aldus Klaas Biemold, docent bij ROC Friese Poort. ‘Daar zijn we met de jongens op bezoek geweest om te kijken welke opdrachten zij voor dit project kunnen uitvoeren.’ Klaas Dijkstra ziet namens Friso Bouwgroep voldoende mogelijkheden. ‘We hebben de jongeren architect- en constructeurstekeningen en een calculatie verstrekt. Daarmee kunnen ze een bouwsysteemprobleem gaan oplossen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een tijdelijke ondersteuning of constructie om het gebouw te kunnen maken.’

Vondel Parck
Tijdens het studentenbezoek gaf Dijkstra hen veel informatie. Ze kregen uitleg over het Vondel Parck-project en hebben een rondje gemaakt over het bouwterrein. Ook namen ze een kijkje in een van de op te leveren torens. Binnenkort krijgen ze nog extra kennis vanuit Friso Bouwgroep. ‘Dan verzorgt een van onze calculators en de KAM-coördinator een gastles bij ROC Friese Poort’, aldus Klaas Dijkstra. Het project Vondel Parck blinkt uit in duurzaamheid. ‘Het is een van de eerste hoogbouwprojecten waar warmtepompen worden gebruikt, in plaats van cv-ketels. De appartementen van de derde toren zijn daardoor all-electric. De algemene voorzieningen, zoals de trappenhuisverlichting en liften, zijn aangesloten op zonnepanelen en daarmee energieneutraal’, besluit Dijkstra.

Levensecht onderwijs
Deze duurzame excursie, in samenwerking met Friso Bouwgroep, is een voorbeeld van levensecht onderwijs van ROC Friese Poort Centrum Duurzaam, waarbij studenten buiten theoretische kaders treden. Friso Bouwgroep is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. Door bezoeken aan innovatieve projecten ervaren studenten de nieuwste ontwikkelingen. Zij leren hierdoor hoe het bedrijfsleven functioneert en ontvangen een prikkel ondernemend gedrag te vertonen. Hiermee komen zij goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt, die steeds meer op duurzaamheid gericht is.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.