Bouwstudenten presenteren definitieve ontwerpen woonzorgunits Hibertad Challenge

‘Onze 1e jaars bouwstudenten werken ook in deze tijd van corona door aan de Hibertad Challenge’, legt Maartje Berenshot, docent Bouwkunde bij ROC Friese Poort, uit. Niet op school, maar thuis op basis van digitaal onderwijs. ‘In de afgelopen weken waren ze in 4 groepen drukdoende met de eindontwerpen van de zorgunits’. Vrijdag 17 april 2020 was er een online presentatiemoment in Teams van de 4 ontwerpen. ‘Een van de ontwerpen dienen we in voor de Hibertad Challenge’.

Hibertad Challenge
‘De opdracht voor onze bouwstudenten is om circulaire en verplaatsbare woonzorgunits te ontwerpen als levensechte praktijkopdracht van de Hibertad Challenge’, vertelt Klaas Biemold, docent Bouwkunde bij ROC Friese Poort. ‘Mentaal en fysiek gehandicapten vormen de doelgroep bij het ontwerp. De zorgunits moeten door middel van een overkapping of gang gekoppeld zijn aan een bestaand gebouw.

Hetzelfde ontwerp
Ons uitgangspunt is hetzelfde ontwerp voor zowel de zorgstudio(22m2) als van het zorgappartement (26m2), zo licht Wide Brontsema, student bouwkunde, de keuze van het ontwerp toe. De slaapkamer is dan optioneel om de zorgstudio uit te breiden naar het zorgappartement. ‘De materialen die we gebruiken voor deze units zijn circulair’. Namelijk natuurlijke materialen die herbruikbaar zijn zoals bijvoorbeeld CLT. Dit is een houtbouwproduct dat is opgebouwd uit kruislings verlijmde eenlaagsplaten. ‘Ook zijn onze units energieneutraal door het zelf opwekken van energie en het verwarmen op basis van infraroodpanelen en een electrische cv’.

Cliënt gericht
‘Ons ontwerp houdt ook rekening met de rolstoelgebruikers van de unit’, aldus Menko Kalsbeek, student Bouwkunde. ‘Kijk maar naar de hoogte van de ramen’. Er is vooral gekozen voor circulaire bouwmaterialen. ‘Voor isolatie gebruiken we spijkerbroeken’. Qua energiehuishouding bestaat de energiemix uit zonnepanelen, een warmtepomp en een smart boiler. ‘Ook maken wij slim gebruik van licht en lichtinval door lichtkoepels en sandwichpanelen’. Op deze manier blijft het koel in de zomer en warm in de winter in de unit.

Prefab badkamer
‘Onze unit bestaat uit een woongedeelte met een prefab badkamer’, zegt Jelte Sinnema, student Bouwkunde. ‘De elementen van badkamer maken we in de werkplaats en plaatsen we in 1 keer in de unit’. Voor bouwmaterialen is er gekozen voor natuurlijke bouwmaterialen. Denk maar aan cellulose (vermalen krantenpapier) een bamboe vloer’. De unit maakt gebruik van duurzame energietechnieken. ‘Deze unit maakt gebruik van zonnepanelen om zelf energie op te wekken en led verlichting’. Op de binnenplaats is ruimte voor een moestuin.

Schuine muren
‘Wij kiezen voor schuine muren van onze unit’, zo begint Bianca Mollema, student Bouwkunde, de presentatie.’Er is veel beweegruimte en we maken optimaal gebruik van natuurlijk licht’. Circulair is het uitgangspunt voor de keuze van de bouwmaterialen. ‘Zo gebruiken we herwonnen hout’. De keuken is in hoogte verstelbaar. ‘Een mooi voorbeeld van een slimme keuken die zich aanpast aan de cliënt’. Voor het installatieconcept is gekozen voor het zelf opwekken van energie door zonnepanelen en wtw-ventilatie. ‘We voeren vuile lucht af en voeren schone lucht aan waarbij we gebruik maken van warmteterugwinning’.

Nieuwe oplossingen
Deze praktijkopdracht van de Hibertad Challenge is een mooi voorbeeld van hybride onderwijs in het reguliere lesprogramma, is de ervaring van Brent de Haan, docent bouwkunde van ROC Friese Poort. ‘We zijn dit project gestart met snuffelen en oriënteren voorafgaand aan het ontwerpen. We zien dat studenten dan zelf komen met oplossingen die niet in de vaklessen naar voren komen. En dat is wat we vandaag hebben gezien. Samen met collega’s hebben we gekozen voor het ontwerp met de schuine muren. Dit ontwerp dienen we in voor de Hibertad Challenge’.

Levensecht onderwijs
De Hibertad Challenge is een voorbeeld van levensecht onderwijs van ROC Friese Poort Centrum Duurzaam, waarbij studenten – ditmaal bouwstudenten – buiten theoretische kaders treden en zelf op zoek gaan naar vernieuwende oplossingen. Zij denken na over een actuele praktijkvraag en ervaren zo de nieuwste ontwikkelingen. De studenten leren hierdoor hoe het bedrijfsleven functioneert en ontvangen een prikkel om ondernemend gedrag te vertonen. Hiermee komen zij goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt, die steeds meer op duurzaamheid en circulariteit gericht is.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.