Bouwstudenten ontdekken in gastles de bouwmaterialen van de toekomst

‘Deze gastles staat in het teken van materiaalkeuzes’, vertelt Femke Gerbrandy, docent bouw van ROC Friese Poort. ‘In het project recreatiewoning dienen onze bouwstudenten keuzes te maken in duurzame bouw- en isolatiematerialen’. Vrijdag 11 december 2020 woonden studenten Middenkader Functionaris Bouw een gastles bij van Halbe Vlietstra van Oldenboom Meinesz over de bouwmaterialen van de toekomst.

Bouwmaterialen van de toekomst
Bouwmaterialen van de toekomst zijn natuurlijke bouw- en isolatiematerialen. Dit zijn materialen die groeien boven de grond. ‘Denk maar eens aan houtvezel, cellulose, stro, hennep, schapenwol en kurk’, zo neemt Halbe Vlietstra de bouwstudenten mee in de wereld van duurzaam bouwen. Het produceren van deze ecologische materialen kost veel minder energie dan bij beton, steen, staal of aluminium. Deze natuurlijke materialen zorgen voor geluidsdemping, wind- en luchtdichting en vochtbescherming. ‘Zo krijgen we in Nederland ademende huizen die energiezuinig en gezond zijn.’

Levensecht projectonderwijs
‘Een gastles geeft onze studenten up-to-date kennis uit de praktijk die nodig is om keuzes te maken voor en in natuurlijke bouw- en isolatiematerialen voor het ontwerpen van een vakantiewoning’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort uit. ‘Een gastles is een van de 6 onderwijs stappen van levensecht onderwijs. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.