Bouwstudenten kijken met bouwkundige bril naar woningverbetering NOM ready

‘Onze studenten bezoeken elke maand onze projectwoning in Heeg’, vertelt Christiaan Stavorinus van ROC Friese Poort. Voor de meeste studenten de ‘’éerste’’ echte bouwkundige kennismaking met een woning. ‘Nu onze studenten zich ontwikkelen tot bouwkundige is het belangrijk dat ze met bouwkundige ogen naar een gebouw leren kijken’. In de afgelopen weken hebben de 2e jaars middenkader bouwstudenten een bouwkundige inspectie uitgevoerd en een onderzoek gedaan naar luchtdichtheid in een eengezinswoning in Heeg waarvan Elkien de eigenaar is.

Bouwkundige inspectie
Normaal gesproken is er geen inspectie nodig om kijken of een woning in aanmerking komt voor NOM- ready, legt Christiaan Stavorinus uit. ‘Maar voor onze studenten is het meerwaarde om de woning bouwkundig te leren kennen’. Tijdens de bouwkundige inspectie kijken de bouwstudenten naar de huidige staat van de woning, de bouwkundige opbouw, de dragende muren, de kapconstructie en de isolatie uit 1970. Na deze visuele inspectie zijn de inspectiegegevens door de studenten op school uitgewerkt in een inspectielijst en is er een inspectierapport opgesteld. ‘Zo ervaren onze studenten wat de werkwijze is in het bedrijfsleven en welke bouwkundige kennis je nodig hebt om een rapport op te stellen’.

Luchtdichtheid
Om de woning “NOM ready” te maken is een onderzoek naar luchtdichtheid noodzakelijk, stelt Emil Koster, bouwdocent bij ROC Friese Poort. ‘Voor dit onderzoek maken de bouw studenten gebruik van een blowerdoortest, rookmachine en warmtebeeldcamera. ‘We zien dat er veel luchtlekken zijn. Met name in de dakconstructie verliest de woning veel warmte. Tevens is de aansluiting met de kozijnen ook niet goed’, zo concluderen de studenten middenkader bouw.

Levensecht onderwijs
‘Leren in en door levensechte situaties zoals bij dit NOM ready project staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs en 1 van de praktijkstappen zijn praktijkdagen’, vult Christiaan Stavorinus aan. ‘Tijdens praktijkdagen zijn zoveel mogelijk partners van ons aanwezig zoals een bouwkundig inspecteur om onze studenten te begeleiden en praktische aanwijzingen te geven’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

NOM ready
Achttien bouwstudenten werken aan het project Nul Op de Meter (NOM ready). Dit is een levensecht leer- en praktijkproject van ROC Friese Poort, opleidingen Bouwkunde en Centrum Duurzaam en Woningbouwcorporatie Elkienaannemer Jorritsma Bouwonderhoudsbedrijf Talen en BouwTalent Friesland.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.