Bouwstudenten Friesland College beleven duurzame inspiratiedag in Duurzaam Doen Huis,

Op woensdag 17 april 2019 bezochten 18 studenten Middenkaderfunctionaris bouw van Friesland College het Duurzaam Doen Huis. Daar maakten zij kennis met verduurzamingsmaatregelen binnen de gebouwde omgeving.

Bekijk hier een foto-impressie van de workshop

Energiebesparing
‘De studenten onderzochten tijdens de workshop welke verduurzamingsmaatregelen toepasbaar zijn in een bungalow’, aldus docent Installatietechniek Durk Reitsma. ‘Hiervoor liet ik de studenten kennis maken met de Trias Energetica, een driestappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp. Deze stappen zijn respectievelijk: beperking van het energieverbruik, toepassing van duurzame energiebronnen en – indien nodig- een efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen.’

Case
De studenten gingen na de uitleg van Durk aan de slag met een case. Dit voorbeeld betreft een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C. De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR ketel. De ramen op de onderverdieping zijn van dubbelglas, de ruiten op de bovenverdieping van enkelglas. Aan de workshopdeelnemers de taak betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis hun ter beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, konden zij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de case. Voor hun keuzepakket stond hen een fictief budget van 18.000 euro ter beschikking.

Dak-, vloer- en wandisolatie waren veelgekozen maatregelen. Ook het gebruik van led-verlichting, een zogenaamde quick-win, was volgens de studenten betaalbaar en relevant. Andere deelnemers kozen voor zonnepanelen en douche warmteterugwinning. In het laatste geval zorgt de warmte van wegstromend douchewater voor de opwarming van het koude aangevoerde water. De ketel hoeft hierdoor minder energie te verbruiken.

Duurzame installaties
Danny Dijkstra, docent Bouwkunde bij Friesland College, onderstreept de toegevoegde waarde van de inspiratiedag in het Duurzaam Doen Huis. ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning? is een leuke workshop om te ontdekken wat er qua duurzame installaties te koop is. Duurzaamheid is een hot item en komt steeds sterker naar voren. Onze studenten komen daar allemaal in terecht; ze moeten weten wat er speelt en waar ze rekening mee moeten houden.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Zij werken hier met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. De locatie dient als praktijk- en kenniscentrum in de regio. Daarmee vervult Centrum Duurzaam één van de beloftes van ROC Friese Poort.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.