Bouwstudenten doen werkvoorbereiding voor levensecht bouwproject

‘Wij starten dit nieuwe schooljaar weer met een levensecht project voor onze studenten’, vertelt Martin Strampel van ROC Friese Poort. ‘Onze 2e jaars studenten middenkader functionaris bouw gaan werkvoorbereiding doen voor een bouwproject van Friso Bouwgroep’. Woensdag 31 augustus 2022 verzorgde Cor Boorsma van Friso Bouwgroep de aftrap en vertelde de bouwstudenten over de bouw van 19 woningen in Sneek. In dit bouwproject is WoonFriesland opdrachtgever.

Duurzaam, goedkoop en snel
‘De 19 woningen die we bouwen sluiten we niet meer aan op gas’, vertelt Cor Boorsma. ‘Onze opdrachtgever, WoonFriesland, zet namelijk in op duurzaam bouwen. De duurzame technieken die we in de woningen toepassen zijn warmtepomp, WTW, zonnepanelen en isolatie’. Naast duurzaam bouwen zijn goedkoop en snel bouwen ook speerpunten van WoonFriesland. Zo bestaat elke woning uit 2 woonlagen en een plat dak. ‘Onze oplevertijd van de woningen is 12 weken. Dit is onder andere mogelijk omdat we 30 betonelementen per dag prefab maken in onze fabriek Houkesloot in Leeuwarden. De laatste stap voor de definitieve oplevering is de vooropname. Dat is een examen voor de uitvoerder en voor ons als bedrijf’.

Levensecht onderwijs
De aftrap van een levensecht bouwproject zoals deze bij Friso Bouwgroep is een voorbeeld van levensecht projectonderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. De komende weken krijgen de bouwstudenten gastlessen over aannemen, maatvoering en afvalverwerking en sluiten ze het project af met een eindpresentatie voor Friso Bouwgroep. De andere stappen naast gastlessen zijn (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen en praktijkdagen. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid, een van de belangrijkste thema’s van onze tijd.”

RIF Gas 2.0
Friso Bouwgroep is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel om jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. ‘In dit project waarin wij samenwerken met alle ROC’s in Friesland, Groningen en Drenthe zijn wij trekker van het thema energiebesparing en duurzaamheid’, vertelt Roeland Westra van ROC Friese Poort. ‘Ons Centrum Duurzaam organiseert samen met bedrijven zoals Friso Bouwgroep duurzame avonturen voor onze studenten’. De andere thema’s van RIF Gas 2.0 zijn waterstof en geothermie.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.