Bouwplaatsinrichting geeft voordelen tijdens uitvoering van bouwproject

‘Maak in het voortraject een plan van aanpak voor de bouwplaatsinrichting’, is de oproep van Egbert Abbink van Friso Bouwgroep. ‘Dat levert veel voordelen op in de uitvoering van een bouwproject’. Maandag 22 maart 2021 verzorgde Egbert Abbink een gastles in het kader van het project de energieneutrale vakantiewoning (ENEVA) in Akkrum.

Bouwplaatsinrichting
‘Infrastructuur is een van de drie onderdelen die van invloed is op de bouwplaats’, stelt Egbert Abbink. ‘Hierbij maak je een plan voor toegang, terreininrichting en de omgeving’. De andere onderdelen van bouwplaatsinrichting zijn accommodaties en installaties. ‘Bij accommodaties denk je na over bouwketen, opslag, positionering en loopafstanden. Als er geen opslagmogelijkheid is dan verwerk je de geleverde materialen direct. Dat noemen we just in time. Als het gaat om installaties kijk je naar stroom en water op de bouw, maar ook naar terreinverlichting, beveiliging, riolering en het nutstrace’. In de praktijk zijn er ook situaties waar extra voorzieningen nodig zijn. ‘Denk aan het bouwen in de winterperiode of omgevingsfactoren zoals langs het water bouwen’.

Levensecht onderwijs
‘Deze gastles van Friso Bouwgroep helpt onze studenten om keuzes te maken in het project energieneutrale vakantiewoning’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘Zo krijgen onze studenten just-in-time informatie over de energietransitie van praktijkexperts uit het bedrijfsleven. Bovendien starten we elke les op de bouwplaats dankzij de webcam’, vult Martin Strampel van ROC Friese Poort aan. Op deze manier leiden we onze studenten op tot de vakmensen van de toekomst. Dit is een wereld waarin energietransitie, circulaire economie en CO2 neutraliteit centraal staan’.

RIF Gas 2.0
Friso Bouwgroep is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.