Bouwen anno 2017 betekent energiezuinig bouwen

‘Het bouwen van 10 jaar terug is niet meer het bouwen van nu’, zegt Herman Bos van Thermodicht. ‘Anno 2017 zijn we bezig met energiezuinig en duurzaam bouwen. Maandag 10 april 2017 organiseerde Centrum Duurzaam in samenwerking met de opleiding bouw van ROC Friese Poort in Leeuwarden een praktijk dag over energiezuinig bouwen. Thermodicht en Oldenboom Meinesz lieten ongeveer 60 bouwstudenten op een praktische manier de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van isoleren met natuurlijke materialen en de blower door test.

Klik door voor een foto impressie van bouwen anno 2017 in de praktijk

Isoleren met natuurlijke materialen
Duurzaam bouwen is damp-open bouwen. Door gebruik te maken van natuurlijke isolatiematerialen is er ook sprake van vochtregulering. ‘Isoleren en glaswol noemen we vaak in een adem’, stelt Johannes Atsma van Oldenboom Meinesz. ‘In Nederland zit voor ongeveer 80% aan glaswol in de bestaande woningen’. Maar glaswol is geen natuurlijk product en kan niets met vocht en neemt ook geen vocht op bij condensatie of lekkage. ‘De vraag naar natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezel , cellulose, hennep, vlas , stro en wol neemt momenteel toe. Natuurlijke isolatiematerialen werken als een accu en bufferen warmte in de winter en koude in de zomer. Daarnaast is er sprake van geluidsdemping, wind- en luchtdichting en vochtbescherming. ‘Zo maken we woningen en panden gezond en comfortabel. Wij noemen dat natuurzaam’.

Blower door test
‘Bij duurzaam bouwen dient de architect dient al na te denken over de uitvoering, verklapt Herman Bos. ‘Het begint met een bouwkundige schil zonder luchtlekkages in plafonds, vensterbanken en stopcontacten. Vooral bij utiliteitsgebouwen is veel energiewinst te halen’. Met de blower door test is het mogelijk om de kwaliteit op de bouw te verbeteren. In 2020 gaan we van de energie prestatie coëfficiënt (EPC) naar bijna energie neutraal gebouwd. ‘En dat betekent dat we niet meer kunnen bouwen zoals we het altijd hebben gedaan. We moeten nu duurzaam gaan bouwen en controleren of we wel aan de bouweisen voldoen’. Een blower door test is een praktische tool om de luchtdichtheid van gebouwen te controleren.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.