Bouwen aan de Bouw wil jongeren interesseren voor de bouw

Volgens Peter van Tuinen, opleidingsmanager Bouw van ROC Friese Poort, biedt de bouw in de nabije toekomst weer perspectief aan jonge mensen. Het project Bouwen aan de Bouw organiseerde daarom gisteren bij Centrum Duurzaam in Leeuwarden een congres voor bouwdocenten hoe zij jonge mensen voor een bouwopleiding kunnen interesseren. Daarbij is het ook belangrijk om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe de overstap van het VMBO bouw naar MBO bouw nog beter te realiseren is. We spreken dan over de doorlopende leerlijn, aldus Herman Eldering, organisator van dit congres.

Klik hier voor de foto impressie.

Friese aanpak
Door met elkaar in gesprek te zijn en te blijven leren docenten VMBO en MBO elkaar kennen en maken ze onderlinge afspraken om de doorlopende leerlijn in Friesland vorm en inhoud te geven. Een belangrijke factor is het regionale bedrijfsleven . Zij hebben een belangrijke rol in het opleiden van jonge mensen die straks de ontstane vacatures moeten opvullen.Het enthousiasme van de bouwdocenten om de doorlopende leerlijn inzichtelijk te maken is groot. Bovendien staan ze open voor onderlinge samenwerking om de bouwsector straks te voorzien van goede vaklieden. Daarom organiseert Bouwen aan de Bouw begin 2016 opnieuw een bijeenkomst maar dan met het bedrijfsleven erbij.

Klik hier voor de presentatie van Cor de Ridder van VMBO BWI.

Duurzaamheid in de bouw
Ook in de bouw is duurzaamheid niet meer weg te denken. Volgens Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, krijgen bouwstudenten van ROC Friese Poort al in het eerste jaar te maken met zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. In een duurzame inspiratieroute maakten de docenten VMBO kennis met de duurzameleeractiviteiten in de bouw van Centrum Duurzaam zoals het Duurzaam Doen Huis, de Ecokubus, de windmolen en de blowerdoortest.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.