Bouw en Infra-studenten ROC Friese Poort presenteren ontwerp vogelkijkhut

‘De keuze van onze groep viel op hergebruik van een graansilo’, zegt Jelmer Dijkstra, eerstejaarsstudent Bouwkunde niveau 4 bij ROC Friese Poort. ‘Deze biedt veel ruimte en leidt tot kostenbesparingen.’ Ruim 100 studenten Bouwkunde en Infra van ROC Friese Poort-vestigingen Sneek, Leeuwarden en Drachten presenteerden woensdag 6 november 2019 hun eindontwerpen van een vogelkijkhut. Onder toeziend oog van opdrachtgever Staatsbosbeheer en natuur- en landschapsfotograaf Jan Tijsma toonden ze de voordelen van hun plannen in het Biosintrum in Oosterwolde.

Bekijk een foto-impressie van de presentaties

Vogelkijkhut
‘De jury was te spreken over ons concept’, vervolgt student Jelmer zijn relaas. ‘Zelf zijn we er ook trots op. Op een gegeven moment heb je een bepaald idee voor ogen. Als je het dan aan de jury mag presenteren, geeft dat een goed gevoel.’ Jelmer en de andere jongeren dienden een ontwerp te maken voor een nieuwe observatiepost van opdrachtgever Staatsbosbeheer. Vanuit deze vogelkijkhut kunnen bezoekers het landschap en aanwezige vogels bestuderen. De kijkhut is bovendien bedoeld voor uiteenlopende belangstellenden, variërend van individuen of groepen tot onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen en deelnemers aan een excursie van Staatsbosbeheer. De hut behoort bovendien over voldoende vensters te beschikken, die zowel geschikt zijn voor lage standpunten (zwemmende vogels) als hoge standpunten (vliegende vogels). Ook moesten de studenten een plan bedenken voor een informatiepaneel – die van duurzame energie wordt voorzien – in de hut, waarop alle vogels in het gebied voorkomen.

Modellen
Marjon Kommer, namens Staatsbosbeheer aanwezig in het Biosintrum, was onder de indruk van de ontwerpen. ‘Ze hebben ontzettend hun best gedaan en zijn 10 weken lang serieus aan de slag geweest. Je zag onze richtlijnen goed terug in de plannen. De studenten bedachten meerdere modellen voor de observatiepost – van halfrond tot achthoekig – en hielden ook rekening met de kijkgaten op meerdere hoogtes. Eén studentengroep plaatste de kijkhut verdiept in een betonbak, dat viel me ook positief op. Nu gaan we intern kijken of deze ontwerpen een praktisch vervolg kunnen krijgen.’

Duurzaamheid
De Challenge heeft een goede invloed op de studenten, denkt Roelf Peter Luyckx, docent bij ROC Friese Poort. ‘Deze Challenge is een mooie manier om onze eerstejaarsstudenten uit te dagen. Het is fijn dat we met een opdrachtgever als Staatsbosbeheer de praktijk dichterbij kunnen brengen. Zo maak je onderwijs tastbaarder voor hen. Duurzaamheid is natuurlijk ook een belangrijk thema voor Staatsbosbeheer. De jongeren maakten zo op vrijblijvende wijze kennis met dit thema.’

Levensecht onderwijs
Deze projectopdracht in samenwerking met Staatsbosbeheer is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Tijdens dit leertraject doen studenten praktische ervaringen op en ontwikkelen zij zich tot vakmensen van de toekomst. Bovendien maken zij kennis met een van de belangrijkste thema’s in onze tijd: duurzaamheid.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.