Biosintrum verbindt bedrijven en studenten

‘Het realiseren van het Biosintrum is een uitdaging voor bedrijven, de gemeente Oosterwolde en het onderwijs in Friesland’, stelt Henk de Vries van ROC Friese Poort. ‘We gaan het inderdaad anders doen’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. ‘Samen biobased bouwen door de handen uit de mouwen te steken’. Donderdag 8 februari 2018 was de kick off van het Biosintrum bij Centrum Duurzaam voor studenten van ROC Friese Poort, Friesland College en Nordwin College.

Klik door voor een foto impressie van de kick off Biosintrum

Biosintrum
‘Het Biosintrum maakt deel uit van een uniek werklandschap’, zegt Bart Sieben van de gemeente Ooststellingwerf. ‘Een plek om te ondernemen met een balans tussen economie en ecologie’. Een nieuwe manier van samenwerken in een community dat onder andere bestaat uit duurzaam ondernemen, gedeelde faciliteiten en ecotainment. ‘En natuurlijk gebaseerd op de biobased economy’. Dat is een economie die die draait op biomassa als grondstof.

Klik door voor de presentatie over het Biosintrum

Bewust bouwen
‘We gaan zoveel mogelijk biobased materialen gebruiken’, vertelt Rob van der Hoek van Bouwbedrijf Buiteveld , dat onderdeel  is van Natuurlijk Bouwen BV die bouwkundig aannemer is van Biosintrum. ‘Zoals inlands lariks spanten, cellulose gevelisolatie, spijkerbroeken isolatie voor binnenwanden, leembouwplaten plafond, HSB binnenwanden en accoya gevelkozijnen’. Daardoor bestaat het Biosintrum voor meer dan 80% uit biobased materialen. ‘Daarnaast gaan we voor BREEAM outstanding om duurzaamheid van het Biosintrum meetbaar te maken’. BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. “Bouwen volgens BREEAM is bewust bouwen vanuit 9 categorien waaronder water, energie, afval en vervuiling’.

Klik door voor de presentatie over bewust bouwen

Groen bouwen
Groen bouwen is bouwen gebaseerd op de natuur met gebruik van materialen die groeien boven de grond. De bouwmaterialen van de toekomst zijn houtvezel, cellulose, stro, hennep, schapenwol en kurk. Het produceren van deze ecologische materialen kost veel minder energie dan voor beton, steen, staal of aluminium. ‘ Isoleren met houtvezel en cellulose is heel makkelijk omdat het bouwproces niet verandert. Een gemakkelijke duurzame stap voor aannemers bij nieuwbouw’, legt Halbe Vlietstra van Oldenboom Meinesz uit Harlingen uit. Met deze isolatiematerialen is het beter mogelijk om huizen in Nederland in de zomer te koelen en in de winter warm te houden. Daarnaast zorgen deze natuurlijke materialen voor geluidsdemping, wind- en luchtdichting en vochtbescherming. ‘Zo krijgen we in Nederland ademende huizen die energiezuinig en gezond zijn. Groen bouwen is natuurzaam bouwen waarbij de constructie bepalend is voor de te gebruiken duurzame technieken.

Klik door voor de presentatie over groen bouwen

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.