Bewerkingen metaalbedrijf levensecht voor techniek studenten

‘Vandaag willen we dat onze studenten zelf zien hoe een metaalbedrijf als Tosec producten maakt’, vertelt Jacob van Leeuwen van ROC Friese Poort. ‘En vooral dat ze ontdekken dat elk bedrijf dat weer anders doet’, vult Michel Helmons van ROC Friese Poort aan. Donderdag 22 juni 2023 waren Technicus Engineering Mechatronica en Werktuigbouw op excursie bij Tosec in Zwolle. Ook bezochten de studenten Teqram, het zusterbedrijf van Tosec. ‘Hier maken we vison guided robots’, aldus Henk-Jan Fuite van Tosec.

Snel voldoen aan klantwens
‘Als metaalbedrijf hebben wij 16 bewerkingen onder 1 dak voor plaatwerk en constructiewerk’, zo stelt Henk-Jan Fuite Tosec voor aan de studenten. ‘In de rondleiding ga je zo zien dat we snijden, buigen, verspannen en lassen. Maar ook dat we profielen zagen, kanten breken en laskanten voorbewerken. Samen met veel voorraad kunnen wij als Tosec snel voldoen aan de klantwens. We zijn niet afhankelijk van de leverancier’.

Digitale tekening
‘Het maken van producten begint bij de tekenaar die het product tekent. Dat doen we steeds meer digitaal in 3D. Daarmee is de tekenaar verantwoordelijk voor het duurzaam produceren van het product. Zo maakt een nauwkeurige tekening het maken van fouten kleiner. Bovendien is er sprake van zo weinig mogelijk restmateriaal tijdens het produceren. De werkvoorbereider checkt de tekening op de eisen van de klant en de maakbaarheid voor Tosec. Bij akkoord van de klant is de werkvoorbereider het contact tussen de klant en de werkvloer die de bewerkingen uitvoeren’.

Levensecht onderwijs
Een praktijkbezoek zoals bij Tosec is een voorbeeld van levensecht onderwijs in 6 stappen.“Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied zelf beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid en circulariteit, 2 belangrijke thema’s van onze tijd.”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.