Betamentality, wat kun je ermee?

Donderdagmiddag 10 december 2015 organiseerde ROC Friese Poort een netwerklunch voor ruim 35 gasten. Het thema van de bijeenkomst was “Betamentality”. Hoe kunnen we onze jeugd interesseren voor een toekomst in de techniek, dat was de vraag voor vanmiddag. Zowel mensen uit het onderwijs als van het bedrijfsleven waren van de partij.

Klik door voor de foto impressie.

Drijfveren
Het betamentality-model maakt inzichtelijk dat leerlingen verschillende drijfveren hebben in hun keuze voor een beroep. Binnen de techniek wil  de ene heel graag moeilijke storingen oplossen en de andere wil misschien wel iets in de techniek maar dan wel vanuit een maatschappelijk belang. Natuurlijk zijn er ook leerlingen die perse niet in de techniek willen maar er wel iedere dag profijt van hebben. Tenslotte onderscheiden we ook nog de zogenaamde carrière bèta, kinderen die graag een baan met aanzien willen. Dat kan ook allemaal in de techniek. Belangrijk is dat we als “ beïnvloeders” ons bewust zijn van deze verschillen en daarop kunnen inspelen.

Klik door voor de presentatie betamentality.

Enthousiasmeren
Ook kwam aan de orde “wat is techniek” en wat kun je er een leerling over vertellen. Hiertoe heeft Techniektalent het inspiratiemodel “de 7 werelden van techniek” bedacht. Handig als je de beroepen die er zijn in de verschillende werelden kunt schetsen. Je kunt bijvoorbeeld in de gezondheid met techniek werken maar ook binnen de wereld van handel en geld of wat te denken van de mogelijkheden binnen “water , energie en natuur”. Niet gekend is niet gekozen en daarom is het zo belangrijk dat ondernemers en onderwijs samenwerken om leerlingen te laten zien en ervaren wat er op de technische arbeidsmarkt zoal is te doen.

Ook voor meiden
Er ligt een grote uitdaging om voldoende technici op te leiden voor de toekomst. Dat dat ook heel goed meiden kunnen zijn of migranten jongeren werd vanmiddag ook duidelijk. De presentatie werd verzorgd door Petra Lambert, relatiemanager regio Noord van Techniektalent.nu. Voor meer informatie kijk ook eens op www.techniektalent.nu, of mail gerust naar  p.lambert@techniektalent.nu

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.