Beroepencarrousel gericht op ontmoeten, zien en beleven

Welke beroepen zijn er eigenlijk allemaal in de bouw? ‘Dit is een veelgestelde vraag van onze bouwstudenten’, stelt Gerwin Elzinga van ROC Friese Poort. ‘Met de beroepencarrousel, die we samen met Heijmans organiseren, willen we onze studenten een praktisch antwoord geven op deze vraag’. Woensdag 13 oktober 2021 gingen bouw- en infra studenten van ROC Friese Poort naar Loppersum om persoonlijk kennis te maken met bouwprofessionals van Heijmans, Inbo en Goudstikker – De Vries B.V.

Beroepen in de bouw
Een van de beroepen in de bouw is projectleider. ‘Als projectleider ben je eindverantwoordelijk voor vaak meerdere bouwprojecten’, vertelt Alex Dees van Heijmans. In deze functie faciliteer ik anderen om hun werkzaamheden binnen het project goed te doen. Het is vooral een kwestie om alles juist te plannen: in tijd, met de juiste mensen en met de beschikbare materialen. Dit is een grote uitdaging omdat elke fase van het bouwproces anders is’. Andere beroepen in de bouw zijn uitvoerder (meer in de details), werkvoorbereider, constructeur en 3D -modelleur.

Bouw ervaringen op
‘De bouw is niet in een vat te gieten’, aldus Alex Dees. ‘Het is van belang om jezelf breed te ontwikkelen. Loop met iemand mee. Ga daarna meer en meer zelfstandig werken. En bouw zoveel mogelijk werkervaringen op in verschillende bedrijven. Maar volg ook cursussen die je helpen om naar een functie toe te werken. Op deze manier kom je erachter welk beroep in de bouw bij je past. En als je onderweg bent stel dan vooral vragen. Daar word je namelijk wijzer van’.

Bouw in de praktijk
‘Graag laten we jullie vandaag ook de praktijk van de bouw zien’, is de uitnodiging van Hille de Haan van Heijmans aan de studenten. ‘Hier in Loppersum realiseren we 67 versterkte gasloze woningen’. Deze woningen zijn aardbevingsbestendig door hun unieke bouwconstructie. De woningen blijven bij een aardbeving stevig staan door technische aanpassingen aan het betonnen casco zoals gekoppelde betonbewapening en geïntegreerde balkfundering. ‘In dit bouwtraject houden we volop rekening met de eisen en de wensen van de huiseigenaren’. Omdat we dit bouwproject in fases realiseren krijgen jullie vandaag de kans om het bouwproces van fundering tot dak met eigen ogen te zien’.

Levensecht onderwijs
Deze beroepencarrousel is een voorbeeld van levensecht onderwijs. ‘Naast het geven van reguliere, theoretisch lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen’, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst.’

RIF Gas 2.0
Heijmans is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.