Bedrijvenbijeenkomst Smart Energy

‘Het is weer mogelijk om elkaar persoonlijk te ontmoeten’. Dit zijn de openingswoorden van Willem van Dijk van ROC Friese Poort. ‘We willen met elkaar in gesprek gaan en blijven en samen invulling geven aan het onderwijsprogramma. Met samen bedoel ik een interactie tussen bedrijven en docenten en vooral met studenten’. Donderdag 30 september 2021 kwamen docenten, bedrijven en studenten bij elkaar bij ROC Friese Poort. ‘Samen willen we nieuwe mogelijkheden ontdekken om praktische invulling te geven aan de vernieuwde opleiding Smart Energy’.

Elkaar vinden

Wat zijn de mogelijkheden buiten de stage om elkaar te vinden? ‘Met andere woorden, hoe kunnen wij als bedrijven de studenten nog beter bereiken’, zo start Arie de Haan van Strukton Worksphere de presentatie. ‘In de praktijk blijkt dat wij een blind spot hebben. Nieuwe ideeën blijven achterwege en digitalisering vraagt iets anders van ons. Waarom nemen we studenten niet mee naar klanten? Laat studenten in een dagdeel het gebouw van klanten beleven. Middels een brainstorm kunnen studenten ons helpen met het genereren van nieuwe ideeën’. Marc Mulder van Pranger Rosier vult aan. ‘We kunnen studenten laten meelopen in al gerealiseerde projecten. Studenten laten ons zien wat hun aanpak is en wij vertellen hoe wij het project hebben uitgevoerd’. Ook de studenten lieten van zich horen. ‘Laat ons al in het VMBO zien uit welke facetten de vakgebieden installatietechniek, elektrotechniek en ICT bestaan’.

MKE Technicus Smart Energy
‘Studenten die kiezen voor deze vernieuwde opleiding kiezen voor een brede opleiding met installatietechniek, ICT en duurzame technieken’, legt Pieter Hoekstra uit. Smart Energy gaat over het ontwerpen van duurzame energiesystemen zoals gasloos bouwen, warmtepompen, biomassa en all electric als alternatieven voor de verwarming van gebouwen. Ook gaan studenten met behulp van ICT-toepassingen het energieverbruik van gebouwen monitoren en analyseren. ‘Gedurende de opleiding krijgen de studenten een coach voor persoonlijke en vakinhoudelijke begeleiding. In leerjaar 3 en 4 lopen de studenten een betaalde stage bij de installatiebedrijven die participeren in deze opleiding. Na het afronden van de opleiding zijn de studenten vrijwel zeker van een baan’. Naast leren door theorie en praktijkonderwijs in de technische werkplaatsen leren de studenten zo praktisch mogelijk. In het Duurzaam Doen Huis en door duurzaamheidsvraagstukken en projecten in de vorm van levensecht projectonderwijs. In de innovatiewerkplaats lieten de studenten het project zonneboiler zien waar ze onlangs aan werkten.

Bedrijven
Onderstaande bedrijven nemen deel aan de vernieuwde opleiding Smart Energy. Ze participeren in werkgroepen om het curriculum, de coaching en werving van studenten vorm te geven. De deelnemende bedrijven zijn:

Bouma technisch installatiebedrijf
Damstra installatietechniek
DRS installatietechniek
Engie
Ewald bv
ITBB
Pranger-Posier installaties
Sijperda-Hardy Adviesbureau
Strukton Worksphere
P. de Vries installatietechnieken bv
V.d. Weerd installatietechniek
Technisch buro Zonderland bv

RIF Gas 2.0

‘De vernieuwde opleiding Smart Energy past bij de doelstellingen van RIF Gas 2.0’, aldus Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. RIF Gas 2.0 is een speerpunt van Energy College met als doel om de energietransitie te versnellen door jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. RIF Gas 2.0 werkt aan een 5-tal thema’s waaronder energie en duurzaamheid waar Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort trekker is. RIF Gas 2.0 is gestart in september 2018 en loopt tot en met september 2022.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.