Architect Harlingen denkt met studenten mee over ECOkubus 2.0

‘Kijk op een nieuwe manier naar de ECOkubus en ontwerp een ECOkubus 2.0’, zo daagt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, 2e jaars bouwstudenten van ROC Friese Poort Leeuwarden uit. De ECOkubus 2.0 dient een eyecatcher  te zijn met slimme duurzame technieken die ook nog eens verplaatsbaar is. Maandag 3 juni 2016 presenteerden 3 bouwstudenten de eerste ontwerpen van de Ecokubus 2.0 bij Alynia Architecten in Harlingen.

Klik door voor een foto impressie van het bedrijfsbezoek bij Alynia Architecten in Harlingen

Klik door voor de bedrijfspresentatie van Alynia Architecten

Nieuwe ontwerpen ECOkubus 2.0
De bouwstudenten presenteerden 3 nieuwe ontwerpen van de ECOkubus en daarmee een 3-tal nieuwe invalshoeken. ‘Ik wilde 2 kubussen combineren tot 1 kubus, waardoor een opvallende vorm ontstaat’, motiveert  Jelte Visser zijn keuze.  ‘Ik heb gekozen voor een praktische kubus met dak vegetatie als extra duurzame toepassing’,  is de uitleg van Jurre Brouwer.  ‘Twee kubussen aan elkaar en van verschillende grootte met lamellen voor het reguleren van lichtinval’, zo beschrijft Peter van Wieren de ECOkubus 2.0.

Klik hier voor het ECOkubus ontwerp van Jelte Visser

Klik hier voor het ECOkubus ontwerp van Jurre Brouwer

Klik hier voor het ECOkubusontwerp van Peter van Wieren

Praktijktips ECOkubus 2.0
‘De nieuwe ontwerpen van de  ECOkubus 2.0 trekken mijn nieuwsgierigheid’, is de enthousiaste reactie van Gerry Meagher, directeur Alynia Architecten. ‘Bij elk ontwerp ga je als architect de uitdaging aan om binnen de gestelde eisen te komen tot een opvallend ontwerp van een gebouw met vernuftige gebruiksmogelijkheden. Dus werk van de binnenkant naar de buitenkant ’. ‘Bedenk eerst het nut van de binnenkant, geef de binnenkant een gebruikersdoel’ vult  Jan de Haan, projectleider Alynia Architecten aan.  ‘Ga de interactie met de klant aan door vragen te stellen en met ideeën te komen en voeg op deze manier waarde toe’. Voor de bouwstudenten praktische en waardevolle tips.

Idee ECOkubus
‘ Het idee is om een compacte leer- en ontdekkubus te realiseren waarbij studenten effecten kunnen meten aan duurzame maatregelen, schilelementen en regelstrategieën’ legt Rik Altena van DWA uit. In de ECOkubus komt elektrische verwarming om eenvoudig via een kWh-meter de warmtevraag te kunnen meten en daarnaast verschillende draadloze temperatuursensoren. Zo kunnen studenten technieken testen zoals gevelventilatie met warmte terugwinning, opwekken van zonne-energie en verlichting. Studenten installatietechniek kunnen regelstrategieën testen om te verwarmen en de effecten monitoren. Voor bouwstudenten is het ook interessant. Ze kunnen gevelelementen vervangen, de blowerdoortest doen en de effecten onderzoeken van raamfolies. Centrum Duurzaam is opdrachtgever van de ECOkubus en is als idee ontstaan in samenwerking met het bedrijfsleven waaronder DWA.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.