Ambassadeursnetwerk saMBO-ICT bij Centrum Duurzaam

Wat hebben duurzaamheid en ICT met elkaar te maken? We zijn benieuwd hoe ROC Friese Poort met Centrum Duurzaam invulling geeft aan deze vraag’. Zo opent Willem Karssenberg van saMBO-ICT de ambassadeursbijeenkomst saMBO-ICT in Leeuwarden.  Ongeveer 35  sleutelpersonen op het gebied van onderwijsinnovatie en ICT van verschillende ROC’ s uit Nederland kwamen donderdag 21 september 2016 bij elkaar om elkaar te inspireren en om met elkaar naar antwoorden te zoeken. Een dag die georganiseerd is door studenten Marketing & Communicatie van ROC Friese Poort.

Klik door om deze ambassadeursdag saMBO-ICT bij Centrum Duurzaam zelf te beleven

Duurzame inspiratieroute
In kleine groepen maakten de aanwezigen in carrousel vorm kennis met studenten die vertelden over de verschillende duurzame technieken en studentenprojecten. De Frisian Eco Car en de Solarboot zijn studentenprojecten waarin studenten in samenwerking met bedrijven werken met de nieuwste technieken op het gebied van duurzame mobiliteit. In het Duurzaam Doen Huis werken studenten met de nieuwste installaties in de gebouwde omgeving van 22 fabrikanten uit Nederland. Naast het energiezuinig maken van installaties is het Duurzaam Doen huis gericht op energie opwekking door wind, zon en aardwarmte en gericht op energie opslag. Het doel van de ECOkubus is het monitoren van de energiehuishouding in de vorm van een esacape room. ‘Als we spreken over monitoring van de energiehuishouding  dan hebben we het over online monitoring. Dit is mogelijk omdat de aansturing van technische installaties meer en meer plaatsvindt op basis van online software. En daar zit de verbinding tussen duurzaamheid, bouw en techniek, en ICT’,  licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, de duurzame inspiratieroute toe.

Bezoek Blokhuispoort
In de Blokhuispoort volgden de aanwezigen een 2-tal gastcolleges. Tim Laning van het bedrijf Grendel Games vertelde over Motion Capture. Dit is een techniek om bewegingen van mensen te kopiëren naar realistische animaties (films, games). Joost Willems en Jorrit Arntzen gaven uitleg over hoe ROC Friese Poort op een vraag gestuurde wijze docententeams traint in het gebruik van ICT. ‘We gebruiken hiervoor het innovatiemodel IT3 (Inspireren, Trainen, Toepassen, Transfer)’, De Blokhuispoort is een cultureel bedrijvencentrum dat gevestigd is in het levendige centrum van Leeuwarden. Waar vroeger gedetineerden zaten, werken nu de creatieve geesten die schuilgaan achter de bedrijven en leerbedrijven (zoals O3 Leeuwarden) die hier gevestigd zijn.

Klik door naar de presentatie over professionalisering en innovatie bij ROC Friese Poort

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.