Aftrap off-grid Challenge voor studenten Elektrotechniek

‘Onze studenten ontwikkelen zich tot experts door te doen in projecten’, vertelt Mark Vos van ROC Friese Poort. ‘In deze projecten werken ze samen met het bedrijfsleven’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Vrijdag 9 februari 2018 was de aftrap van de ‘off grid Challlenge’ voor studenten elektrotechniek in samenwerking met Huls Duurzame Energie en de gemeente Leeuwarden.

Klik door voor de aftrap van de Challenge off-grid set in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam.

Maak duurzame energie zichtbaar en leuk
‘We zijn op weg naar een energieneutraal Leeuwarden’, legt Thijs Huls van Huls Duurzame Energie uit. Samen met ondernemers, onderwijs en overheid naar een fossielvrije stad. ‘Energieneutraal per 2020 is helaas te ambitieus door gebrek aan informatie en bewustzijn’.  Daarom vanaf nu zo snel mogelijk door duurzame energie zichtbaar en leuk te maken.  ‘Bedenk zelf een off grid project in de vorm van een zichtbaar en praktisch object in de stad Leeuwarden’, zo daagt Thijs Huls de studenten uit. Off-grid betekent dat het duurzame object geen gebruik maakt van een elektriciteitsnet en aardgasaansluiting. De off-grid set bestaat uit een 12V apparaat, een solar charge controller en een zonnepaneel.

Levensecht onderwijs
‘Projecten geven onze studenten meerwaarde ’, zegt Mark Vos. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’. In de komende weken gaan de studenten de eerste stappen maken in het creatieve denkproces. Naast technisch vakmanschap vraagt deze off-grid Challenge ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘Onze studenten laten met dit project de mogelijkheden zien van duurzame energie’.

Freonen van FossielFrij Fryslân
Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden is  aanstichter en kwartiermaker van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Vanuit dit initiatief gebeurt er veel in Fryslân op het gebied van duurzame energie. Een grote klapper in juli 2018 is de Elfwegentocht: twee weken lang niet rijden op fossiele brandstoffen in heel Fryslân. En daarna de mijlpaal van het 100e fossielvrije Friese bedrijf. Inmiddels zijn er al meer dan 115 Freonen (leden), bedrijven, overheden, scholen en andere organisaties die meedoen.

 

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.