Aftrap innovatieproject Zonkapel

Op maandag 22 september 2014 was de aftrap van het zonkapel project. Een dakkapel die energie levert. Een innovatieproject van Centrum Duurzaam. Een volledige klas tweedejaars Middenkader Engineering bouwstudenten uit Leeuwarden gaat de komende tijd aan de slag met het ontwerpen van dit nieuwe type dakkapel. Het is de bedoeling om in 2015 te starten met de bouw van de zonkapel.

Klik hier voor de foto impressie:
https://www.flickr.com/photos/centrumduurzaam/sets/72157648038146611/

Innovatieprojecten
Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, gaf uitleg over het project en vertelde over wat Centrum Duurzaam is en doet. Door te werken met innovatieprojecten zoals de zonkapel is er een directe samenwerking met het bedrijfsleven mogelijk. Studenten hebben de mogelijkheid om te werken aan echte projecten uit en met het bedrijfsleven.

Samenwerking met bedrijven
De zonkapel is een samenwerkingsproject van een 3-tal bedrijven namelijk Abelson, De Haan Bouw- en Aannemersbedrijf en Kobus. Volgens Wessel Bruining van Abelson is de eerste stap om te kijken naar de verschillende type dakkapellen die er zijn. ‘Kijk gewoon om je heen en neem foto’s van dakkapellen die je ziet’. Kenmerkend voor het plaatsen van een dakkapel zijn de vele handeling. Kijk hier kritisch naar en probeer het aantal handelingen te verlagen, aldus Wessel Bruining. Het is ook interessant om in het kader van duurzaamheid te kijken naar het principe van ‘little pieces’. Uit welke onderdelen bestaat een dakkapel? Al met al voldoende vragen om uit te zoeken, te leren, te ontwikkelen en te bouwen.

Klik hier voor de presentatie van Abelson:
http://prezi.com/m2opzxteoqfm/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.