Eerste afgestudeerde studenten Smart Energy hard nodig voor energietransitie

‘We zijn trots op jullie’, zo spreekt Frank van Erp van Van der Weerd Installatietechniek de 4e jaars studenten toe tijdens de bedrijvenbijeenkomst Technicus Smart Energy.  ‘We hebben jullie hard nodig om de energietransitie de komende jaren handen en voeten te geven’, vervolgt hij. Mooi om te zien dat een 3-tal van jullie al een baan hebben bij Bouma, technisch installatiebedrijf, Sijperda-Hardy Adviesbureau en DRS Installatietechniek. We zijn in 2019 gestart met deze opleiding en willen nog meer jongeren enthousiasmeren om Technicus Smart Energy te volgen’. Woensdag 28 juni 2023 vond de jaarlijkse bedrijvenbijeenkomst Technicus Smart Energy plaats voor bedrijven, studenten en docenten in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. 

Golf 
‘De transitie is als een golf die op ons afkomt’, zo schetst Jan Cromwijk van ISSO wat er nu op ons afkomt. Denk maar eens aan de energietransitie. Maar ook aan de materiaaltransitie, klimaattransitie en de digitale transitie. Tellen we deze 4 transities bij elkaar op dan spreken we van de circulaire transitie. En voor deze transitie hebben we vakmensen nodig. Mooi om te zien dat jullie daar op inspelen met de opleiding Technicus Smart Energy’.  En Willem van Dijk van ROC Friese Poort vult aan: ‘heb je een VMBO of Havo diploma, kies dan voor MKE Technicus Smart Energy. We willen ook heel graag samenwerken met het VMBO’.

De beste vakmensen voor de wereld 
‘Met de opleiding Technicus Smart Energy spelen we in op de energietransitie’, stelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Dit is een transitie naar een duurzame leefomgeving bestaande uit energieneutrale woningen en gebouwen. Daarom leiden we onze studenten op tot de vakmensen voor de toekomst. Dit zijn vakmensen met 2 gezichten. Ze zijn zowel mens als professional. Mensen die groeien en een merkbare bijdrage leveren. En professionals die leren en een meetbare bijdrage leveren. Oftewel de beste vakmensen voor de wereld die vooral vanuit het hart en karakter een bijdrage leveren aan een duurzame wereld’. 

MKE Technicus Smart Energy 
‘Studenten die kiezen voor deze vernieuwde opleiding kiezen voor een brede opleiding met installatietechniek, ICT en duurzame technieken’, legt Pieter Hoekstra uit. Smart Energy gaat over het ontwerpen van duurzame energiesystemen zoals gasloos bouwen, warmtepompen, biomassa en all electric als alternatieven voor de verwarming van gebouwen. Ook gaan studenten met behulp van ICT-toepassingen het energieverbruik van gebouwen monitoren en analyseren. ‘Gedurende de opleiding krijgen de studenten een coach voor persoonlijke en vakinhoudelijke begeleiding. In leerjaar 3 en 4 lopen de studenten een betaalde stage bij de installatiebedrijven die participeren in deze opleiding. Na het afronden van de opleiding zijn de studenten vrijwel zeker van een baan’. Naast leren door theorie en praktijkonderwijs in de technische werkplaatsen leren de studenten in het Duurzaam Doen Huis en door levensecht projectonderwijs. Heb je een VMBO of Havo diploma, kies dan voor MKE Technicus Smart Energy. 

Bedrijven 
Onderstaande bedrijven nemen deel aan de vernieuwde opleiding Smart Energy. Ze participeren in werkgroepen om het curriculum, de coaching en werving van studenten vorm te geven. De deelnemende bedrijven zijn: 

Bouma technisch installatiebedrijf 
Damstra installatietechniek 
DRS installatietechniek 
Equans 
Ewald bv 
ITBB 
Pranger-Posier installaties 
Sijperda-Hardy Adviesbureau 
Spie 
P. de Vries installatietechnieken bv 
V.d. Weerd installatietechniek 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.