3D printlab en ontwerpatelier brengt studenten in beweging

‘Dit is een nieuwe stap na de opening van het 3D printlab in 2015’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘En ons nieuwe 3D printlab en ontwerpatelier inspireert’, vult Thorwald van der Tooren van ROC Friese Poort aan. ‘De eerste stap is dat we onze studenten enthousiast willen maken voor 3D printen’. In november en december 2017 maken studenten ICT, marketing communicatie en evenementen, techniek en bouw kennis met het 3D printlab en ontwerpatelier.

Enthousiasmeren
‘Enthousiasmeren begint bij het laten zien van de 3D printers en een eerste uitleg over de werking van de printers’, aldus van der Tooren. ‘Onze studenten weten van het bestaan van het 3D printlab- atelier. Maar ze hebben niet allemaal het 3D ontwerpproces doorlopen en gewerkt met de 3D printers. Als studenten het topje van de ijsberg zien dan willen ze meer weten’.

Eigen vakgebied
‘Meer weten betekent ontdekken wat 3D printen betekent voor hun eigen vakgebied’, zegt van der Tooren. Zo is het mogelijk om een levensecht voorwerp als een sleutelhanger te ontwerpen in Tinkercad. ‘Met het voorbereidingsprogramma CURA zetten we dit digitale bestand om naar een printbaar bestand’. Het eindproduct is een tastbaar object van kunststof (PLA) geprint met een Ultimaker 2. De studenten kregen de opdracht om na te denken over een 3D object vanuit hun eigen vakgebied. Bouwstudenten hebben 3D tekenen en printen al toegepast voor voor het maken van maquettes.

3D ambitie
Met een 3D printlab en ontwerpatelier wil Centrum Duurzaam onderwijsvernieuwing realiseren binnen alle opleidingen van ROC Friese Poort. In het 3D printlab en ontwerpatelier leren en experimenteren studenten met 3D tekenen, 3D scannen, bewerken 3D scanbeelden, 3D produceren en nabewerken. Ze leren eerst om voorwerpen in kunststof te 3D printen. Daarna krijgen de studenten de kans om in metaal te 3D printen. ‘We werken samen met Innovatiecluster Drachten waar een 3D metaalprinter staat ‘, licht Roeland Westra toe.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.